Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Olympijský šampion Svoboda trénuje: S kráskou a elektřinou ve svalech

Olympijský šampion Svoboda trénuje: S kráskou a elektřinou ve svalech
zdroj: tisková zpráva

Na olympiádě v Londýně získal zlatou medaili v moderním pětiboji a mohl by usnout na vavřínech, jenže moderní pětibojař David Svoboda nezahálí: na soupeře se dokonce před další sezonou rozhodl vyzkoušet novou tréninkovou zbraň BodyBody, při níž mu do svalů proudí elektrické impulsy. A co víc – trénuje společně s krásnou mistryní světa ve sportovním aerobiku Denisou Barešovou.

Pro Svobodu je samozřejmě BodyBody jen doplněk k přípravě, která je u profesionálního sportovce náročná, ale z jeho doporučení mohou těžit rekreativní sportovci nebo vytížení lidé. Tohle cvičení je totiž tak intenzivní, že stačí dvacet minut dvakrát týdně. „Když jsem si BodyBody vyzkoušel poprvé, druhý den jsem cítil všechny svaly v těle,“ říká David Svoboda, který metodu využil už v létě, když byl zraněný a nemohl trénovat.

Obletovaný desetibojař ale není jediný, komu se lehké elektrické brnění ve svalech zalíbilo. Společně s ním si zacvičila i mistryně světa ve sportovním aerobiku Denisa Barešová. „Mám ráda fitness novinky. Navíc tady nejde o žádné zázraky bez námahy, které slibují některé přístroje, ale o promyšlenou moderní technologii. Zapotíte a unavíte se víc než u jiného cvičení, jen za mnohem kratší dobu,“ říká Barešová.

Cvičení BodyBody probíhá vždy pod vedením certifikovaného trenéra, který trénink a jeho plán upravuje v souladu s individuálními cíli od tvarování svalů, přes snížení hmotnosti až po odstranění bolesti zad nebo příznaků celulitidy. Své zastánce si dokonce získalo i mezi lékařskými kapacitami: „Elektrickou stimulaci svalstva používáme v klinické praxi už dvanáct let. Bylo jen otázkou času, kdy lékaři osvědčenou metodu někdo zpřístupní sportovní veřejnosti. Vážně na ní není nic zázračného. Jakákoliv svalová aktivita je založena na vysílání elektrických impulzů z centrální nervové soustavy do svalstva, EMS dělá to samé z vnějšku.  Sval „nepozná“, odkud povel dostává, takže kontrakce probíhá v obou případech prakticky stejným způsobem. Výhodou EMS je, že můžete optimalizovat intenzitu kontrakce svalových vláken a zároveň jich aktivovat více najednou,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Dobšák, CSc. z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. 

Takže pokud chcete mít postavu David Svoboda s Denisou Barešovou a udělat něco pro své zdraví, víte už, jak na to

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma