Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jaké jsou ideály krásy?

Jaké jsou ideály krásy?
Krásná žena | zdroj: ThinkStock

V každé době nalezneme určitý ideál krásy, kterému se lidé chtějí přiblížit. Jak takový ideál vlastně vypadá?

Navraťme se do dob dávno minulých. V pravěku nebyly v kurzu žádné tyčky. Stačí si vzpomenout na Věstonickou venuši. Měla velké poprsí, široké boky a pěkně zaoblené bříško. Jako vyhublá domorodkyně byste si tedy v této době ani neškrtla! Také v období baroka postavy doslova přetékaly faldíky. Kdo je neměl, oblékl si bohatě nadýchané šaty, kterými svou štíhlost zakryl. Jen si vybavte některé obrazy či sochy - buclatými andílky a ženami s kyprými tvary se vše jen hemží.

V průběhu historie se pohled na lidské tělo měnil. Ať už ale byli lidé hubenější či silnější, nikdy nevzhlíželi k nezdravě vychrtlým postavám coby ideálu krásy. To je záležitost až moderní doby.

Dietová revoluce

Předcházející příklady nám ukazují, že až do 60. let minulého století byly žádanější dámy, které oplývaly opravdovými ženskými tvary. Kdo tedy převrátil vše vzhůru nohama? Nebyl to nikdo jiný než vychrtlá modelka Twiggy! Její dlouhé hubené nohy se staly skvělou reklamou pro éru minisukní. Právě ona odstartovala trend hubených až chlapeckých postav.  A právě tehdy se začaly rodit první dietářky, se kterými se setkáváme dodnes.

Hubená, proto krásná?
Hubená, proto krásná?

Trend hubenosti v sobě bohužel skrývá mnohé stinné stránky. Začaly se například objevovat první případy mentální anorexie. Tato nemoc se stala celosvětovým problémem, se kterým ženy po celém světě bojují neustále. Nejohroženější jsou dívky ve věku do 20 let, ty se totiž nechají nejsnadněji ovlivnit.  Nespočet žen zemřelo kvůli zastávání filozofie: „Hubená rovná se krásná." Na jiných nemoc zanechala trvalé následky. Určitě jste alespoň jednou četli o modelce, která zemřela přímo na přehlídkovém mole. Možná i ve vašem okolí je někdo, kdo s touto zákeřnou nemocí bojuje...

Panenka Barbie

Poprvé spatřila světlo světa v roce 1959. Barbie vytvořila podnikatelka Ruth Handler pro svoudceru Barbaru, po které ji rovněž pojmenovala. Panenka má dlouhé štíhlé nohy, vosí pas, jemný obličejík a dlouhé husté vlasy. Málokterá slečna si s ní v dětství nehrála. Je samozřejmé, že i tato nevinná hračka ovlivnila postoj některých žen k jejich tělu. V jednom americkém průzkumu byly osloveny ženy, které si měly v počítačovém programu navrhnout postavu, jakou by samy rády vlastnily. V 85 % si vytvořily proporce podobné právě těm panenkovským. Reálně by se jim ale v takovém případě do břicha bohužel nevešly všechny orgány.

Panenka Barbie - všechny jsme ji doma měly.
Panenka Barbie - všechny jsme ji doma měly.

Určitě jste už slyšeli o mladé Ukrajince Valerii, která se s pomocí plastických chirurgů začala stylizovat do role živoucí Barbie. Několik operací podstoupila kvůli změně obličeje, následovala úprava prsou a mnohé další zásahy. Dokonce i její byt prý připomíná domeček na hraní. Není ovšem jediná. Podobných extrémistek bychom našli více.

Co z toho všeho vyplývá? Nikdy bychom se neměli přehnaně řídit jakýmikoliv ideály. Typické postavě modelky se mohou přiblížit jen 4 % žen. Proč bychom se tedy měli my ostatní stresovat kvůli kratším nohám, většímu bříšku nebo nižšímu vzrůstu? Samozřejmě je důležité o sebe dbát, ale zároveň neřešit přílišné malichernosti. Vzpomeňte si na Marilyn Monroe! Sexsymbolem se stala právě proto, že měla krásnou postavu, ze které nevylézaly kosti.  Mějte se rády a nezapomínejte – každá z nás je krásná!

AUTOR: Marie Michaleová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma