Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Ženy v krizi: Nechci alfa samce, stačí mi průměrný muž!

Ženy v krizi: Nechci alfa samce, stačí mi průměrný muž!
zdroj: tisková zpráva

Podle nové britské studie ženy v období recese dávají přednost obyčejným mužům před alfa samci. Takový výsledek je velice překvapivý, protože je v rozporu s evoluční teorií, kdy si ženy vybírají podle toho, jestli je muž schopen zajistit potřebné finance a ochranu. Nadále platí, že v dlouhodobých vztazích a manželství si ženy vybírají muže s vyšším příjmem. V krátkodobých vztazích se ale dokážou spokojit s průměrným mužem.

“Podle našich zjištění může vnější faktor jako ekonomická recese ovlivnit ženskou partnerskou preferenci.” Poznamenala Fay Julalová, výzkumnice univerzity Southampton Solent v Anglii.

Julalová začala výzkum v roce 2010, kdy se zprávy hemžily pesimistickými ekonomickými scénáři. V rámci výzkumu vytvořili fiktivní profily mužů, kteří hledají partnerku. Tyto profily si prohlédlo 160 dobrovolnic, které měly po jejich přečtení říct, se kterým mužem by si dovedly představit partnerský vztah a který by podle nich byl dobrým manželem. Ještě než si profily prohlédly, musely podstoupit jazykový test, který obsahoval slova jako “bankrot” nebo “krize”. Účelem bylo vnuknout respondentkám myšlenky o ekonomické nestabilitě, tak aby je braly v úvahu při svém výběru.

Výsledky ukázaly, že muži s vysokým příjmem jsou ideální do manželství. "To je do určité míry nezvyklé, protože všechny respondentky byly studentky univerzity, které budou mít pravděpodobně nadprůměrný příjem", tvrdí autorka studie.

Stabilita a vyrovnanost

“Ve srovnání s jinými historickými obdobím jsou ženy finančně nezávislejší,” komentuje Julalová.  “Náš výzkum ale ukázal, že v tomto směru se nic nezměnilo. Finanční zaopatření partnera je nadále velice důležité.”

Pro kratší vztahy jsou výsledky jiné. Pro ženy je lákavá představa klidného a vyrovnaného muže bez zbytečného stresu. “Tito obyčejní muži mohou nabídnout stabilitu a navíc je menší pravděpodobnost, že opustí svoji partnerku kvůli jiné ženě.” Uzavírá Julalová.

Výzkumníci se v budoucnu chtějí soustředit na obdobný výzkum, ale tentokrát mužských preferencí.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma