Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zdraví: Malé vánoční karamboly

Zdraví: Malé vánoční karamboly
zdroj: tisková zpráva

Vánoční svátky v některých domácnostech připomínají maratónské závody. Rychle navařit, napéct, nakoupit a uklidit celou domácnost. O nějaký ten karambol přitom občas nebývá nouze.

A právě v tuhle kritickou chvíli nejednou zjistíme, že jsme poněkud zapomněli na vánoční úklid lékárničky. Chybět by v ní určitě neměly přípravky na ošetření drobných úrazů i popálenin, a také osvědčené preparáty na žlučník, zmírnění kocoviny a průjmu. Dobré jídlo a pití sice k vánočním svátkům patří, ale... Občas neškodí vzpomenout si na starou známou moudrost našich předků, která říká: "Dobrého pomálu." Jenže zkuste vždycky odolat, když je lednička plná dobrot!

1. Těžce zkoušený žaludek
Průjem bývá o Vánocích poměrně častou nepříjemností. Velice často postihne i ty, kdo se jinak drží zpátky, ale o svátcích jedí náhle více, než je zdrávo. Někdy si ovšem počíhá i na rozumné strávníky, kteří jedí sice střídmě, ovšem ne zcela čerstvou stravu. Milovníci dobře uleželého bramborového salátu a smažených kapřích řízků o tom vědí své. Právě v majonézových a drůbežích pochoutkách se totiž často zabydlí bakterie. Vyloučí do jídla jedovaté látky, které nám způsobí otravu, provázenou průjmem. Kromě toho se vánoční pokrmy vymykají běžnému jídelníčku. Bývají jinak připravené i kořeněné a většinou také dost kalorické. Jinak řečeno pro náš žaludek představují leckdy dost těžkou zatěžkávací zkoušku. Žaludeční obtíže pak na sebe nenechají dlouho čekat. „Většina akutních průjmů v našich podmínkách odeznívá spontánně do dvou až tří dnů. Při jejich léčbě je rozhodující dostatečné zavodnění a náhrada ztráty tekutin,“ vysvětluje MUDr. Petr Mareček, gastroenterolog z berounského Medicentra. "A samozřejmě lze použít symptomatické léky, tedy takové, jež tlumí projevy průjmu a uleví tak pacientovi." Samoléčba má ovšem podle slov pana doktora své hranice. Pokud se průjem zkomplikuje vysokou horečkou, křečovitými bolestmi břicha nebo krví a hlenem ve stolici, je třeba se vydat k lékaři.

Jak si poradit s průjmem?
- chceme-li dostatečně zavodnit organismus, měli bychom za den vypít tři až čtyři litry tekutin. Nejlépe se hodí: černý čaj, minerálky nebo minerální roztoky
- neuškodí, když si zpočátku "naordinujeme" (zejména u komplikovaného průjmu) čtyřiadvacetihodinovou "hladovou" či "čajovou" pauzu
- v následujících dnech si nasadíme dietu, v níž zejména omezíme tuky. Během zotavení zařazujeme na jídelníček rýžový nebo mrkvový odvar, syrové banány, postupně přidáváme třeba brambory nebo bramborové pyré. Dále pak vařené nebo dušené bílkovinné složky potravy, které nenadýmají (včetně kuřecího masa). Doplňkově například bílý jogurt s živou kulturou, či potravinové doplňky s probiotiky
- onemocnění můžeme zkrátit pomocí léků. K osvědčeným patří například antimotilika (například Imodium nebo Imodium Plus)

2. Opilcova kalná rána
Jednou za čas se do podobné šlamastyky dostane snad každý z nás. Na rodinné sešlosti nebo při sedánku s přáteli vypijeme víc než je naše míra a druhý den je to znát. Hlava třeští, žaludek máme jako na vodě a jazyk se nám doslova lepí na patro. Nezbývá než sebrat veškerou sílu a začít hodně pít. Ovšem ne alkoholové drinky, ale minerálky. Zbaví nás žízně a zároveň pomohou nahradit ztracené minerály. Dobrou službu nám prokáže také multivitaminový přípravek. Vedle minerálů dodá našemu tělu i vitaminy a vrátí tak organismu nabouranou rovnováhu. Alkoholem podrážděný žaludek obvykle nejlépe snáší preparáty v šumivé formě. Na bolest hlavy existuje řada různě silných a účinných prášků. Ještě zbývá doplnit chybějící energii. Nejspíš nejúčinnější je lžička hroznového cukru nebo jiné potraviny, která obsahuje jednoduché cukry. Právě tyto cukry se totiž dostanou do krve a k buňkám přímo ze zažívacího traktu. Aniž by zatěžovaly už tak dost těžce zkoušená játra, která se po celou dobu snažila rozkládat alkohol. Někteří v situaci nouze nedají dopustit na med. Zaručený "vyprošťovák" ovšem ještě nikdo nevymyslel. Přestože to mnozí tvrdí. Lepší je asi včas myslet na prevenci. Chceme-li se vyhnout setkání s opičkou, pak při pití nezapomínejme na jídlo (vhodné jsou třeba masité pokrmy). Organismus může vzdorovat škodlivému vlivu alkoholu také jen tehdy, pokud má dost vitaminů a minerálů, zejména hořčíku. Dřív, než se vydáme na poněkud bujarejší večírek, neškodí dorovnat jejich hladinku. A pak už zbývá jen nepodceňovat záludnost některých nápojů - například koktejlů, sektů, či vinných střiků. Leckdy nám připomínají spíš limonádu než skutečný alkohol, ale umí být pěkně zrádné. Stejně tak nebezpečné je i střídání nápojů. Také přílišné experimentování může mít za následek ono opilcovo kalné ráno.

Obrana proti kocovině
- nepijte nalačno. Pouhé dva krajíčky celozrnného chleba pomohou vázat alkohol
- zabraňte dehydrataci, kterou alkohol způsobuje a vypijte před spaním aspoň půl litru čisté vody bez bublinek.Další dvě sklenice si dopřejte po probuzení. Do vody můžete přidat čerstvě vymačkaný citron Bacardi Daiquirí zdroj: tisková zpráva
- nepijte kávu, která naopak prohlubuje dehydrataci
- před plánovanou oslavou (nebo aspoň před spánkem) spolkněte jednu tabletku multivitaminů (nebo aspoň 2-3 g vitamínu C a B). Ráno vitaminovou kúru zopakujte
- kvalitní snídaně pomůže navázat zbytky alkoholu v krvi a doplní krevní cukr, který alkohol zničil
- nekuřte během pití. Kouření kocovinu ještě zhoršuje
- v následujícím dni po oslavě si dejte: mátový, kopřivový nebo heřmánkový čaj nebo čaj z řebříčku pro uklidnění jater a žlučníku. Med rozpuštěný v čaji nebo teplé vodě může pomoci doplnit ztrátu krevního cukru
-účinná bývá i ranní sprcha. Začněte s teplou vodou, pak na jednu dvě minutky přejděte na studenou. Celý cyklus zopakujte dvakrát až třikrát - krev se díky tomu rozproudí a mozek opět "probudí" k činnosti
také rychlá chůze na čerstvém vzduchu nebo dvacet minut aerobiku okysličí krev a rychleji zažene kocovinu. U těžších případů je ale lepší zůstat v teple a klidu v posteli

3. Něco navíc: Rady z babiččiny lékárny
Také naši předkové nejedli vždycky právě vzorově. O tom, že je průjem trápil poměrně často, svědčí i poměrně velké množství prostředků na tento problém, z nichž alespoň jeden musel vždycky "zabrat. Tradičním medikamentem našich babiček byl kořen anděliky. Mohl se žvýkat čerstvý nebo usušený, spolu s listy se používal také na odvar (9-19 g na 2 cl vody), který se pil ráno, v poledne a večer. Odvar se připravoval i z kořene benedyktu (4-6 g na 2 dl vody) - podával se po lžíci ve čtvrthodinových intervalech. Při velmi silném průjmu se v domácnostech používaly sušené bobule černého bezu. Mohly se konzumovat přímo, i rozvařené ve formě kaše či jako odvar. Podobné účinky měly také sušené borůvky, z nichž se dělal vinný nálev, či tak zvaná borůvková kořalka. V takovém případě se dvě až tři hrsti sušených borůvek zalily čistým lihem nebo silnou lihovinou a nechaly odstát. A v případě potřeby se podávala jedna lžíce rozmíchaná v jednom deci teplé vody a po deseti minutách další. Také na kocovinu existují různé tradiční lidové recepty. Některé více, či méně účinné. Osolená česnečka udělá v kritické chvíli například dobrou službu. Teplá tekutina zklidní žaludek, tělu dodá energii a soli ztracené odvodněním. Stejně pomůže však i zeleninová nebo hovězí polévka. Feferonky, pikantní rybičky a nebo osolený a opepřený panák octa nás ovšem mohou "podpořit" nanejvýš psychicky. A koktejl ze syrových vajec, worcesterové omáčky a pepře je pro rozbouřený žaludek doslova ránou, z které se musí dlouho vzpamatovávat. Experimentovat s "lidovou moudrostí" se vždycky nevyplácí.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma