Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zdravá rajčata

Zdravá rajčata
zdroj: tisková zpráva

Rajčata, rajská jablíčka mají v kuchyni své nezastupitelné místo.

Nutriční terapeutka Blanka Sekerová radí: protože jsou rajčata sladkokyselá, s výhodou je lze využít při přípravě pokrmu, který nechceme nebo ze zdravotních důvodů nemůžeme příliš solit či jinak výrazně dochucovat.

Do jídelníčku by měla být zařazována ale nejen kvůli vynikající chuti. Obsahují značné množství vlákniny, rozpustné i nerozpustné, která zlepšuje trávení, upravuje střevní mikroflóru a díky schopnosti vázat cholesterol snižuje i jeho hladinu v krvi.

Rajčata obsahují další cenné látky. Jsou například nejdůležitějším zdrojem lykopenu. Je to karotenoid, který dodává rajčatům červenou barvu. Nejvyšší množství lykopenu je ve vnější slupce. Lykopen patří mezi tzv. antioxidanty, což jsou látky, které organismus dokáží chránit před vlivy volných radikálů. Těch v organismu vzniká obrovské množství každý den a bez antioxidantů by mohly způsobovat mnohá onemocnění, včetně rakoviny a srdečních chorob. Nejvíce dostupného lykopenu není kupodivu v rajčatech čerstvých, ale v tepelně upravených, protože se působením teploty uvolňuje a stává lépe využitelným. Využitelnost lykopenu zvyšuje i přítomnost tuku v rajčatovém pokrmu, protože je v něm rozpustný. Je tedy vhodné rajčata konzumovat s olejem nebo je s tukem tepelně upravovat.

Tip: Na českém trhu se nyní objevily nové produkty – polévky Vitana Natur, v jejichž řadě je zastoupena i rajčatová polévka s bazalkou. Předností této polévky je nižší obsah soli, není zde přidán žádný glutamát a neobsahuje žádné konzervační látky ani jiné syntetické přísady. Je to tedy skutečně pouze usušená rajčatová polévka v kvalitním obalu, který zaručí její dlouhou trvanlivost.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma