Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zázrak s IQ 200: Mladík (21) má dva doktoráty, v pěti letech skládal sonáty

Zázrak s IQ 200: Mladík (21) má dva doktoráty, v pěti letech skládal sonáty
zdroj: Profimedia

Nejmladšímu doktorovi na světě je 21 let. Sho Yano právě odpromoval v americkém Chicagu a se svým IQ 200 mu studium nedělalo velké problémy. V historii tamní univerzity se tak stal nejmladším držitelem dvou doktorátů současně - z medicíny a genetiky.

Ve dvou letech plynně četl, ve třech skvěle psal, ve čtyřech ohromoval hrou na klavír a o rok později už sonáty sám skládal. I když to ale vypadalo, že malý hudební génius Šo má budoucnost jasnou, nakonec se rozhodl pro medicínu - a že nešlo o krok vedle ukázala teď v 21 letech jeho promoce.

Učení pro něj bylo vždy hračkou, obtížné někdy bylo vyjít se staršími spolužáky. "Stávalo se, že na mě lidé na univerzitě pokřikovali, abych se vrátil na základní školu," vypráví.

Obrázek zdroj: Profimedia

Na bakalářské studium nastoupil už v devíti letech a s medicínou začal ve dvanácti. Na mnoha školách se ho báli přijmout, aby se nenarušil jeho přirozený vývoj. To Šo nechápal, chodit do školy s vrstevníky pro něj znamenalo nesnesitelnou nudu. Matka naštěstí jeho talent viděla a začala ho doučovat.

"Musí vás hnát něco, co chcete vy sami. Kdyby na mě jen tlačili rodiče, tak se tak daleko dostat nedokážu," dodal. Jeho sestru žene zase láska k hudbě. V patnácti už je houslovou virtuoskou a hudbu studuje na univerzitě.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma