Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Podpořte nevidomé a poběžte potmě pro Světlušku

Podpořte nevidomé a poběžte potmě pro Světlušku
zdroj: tisková zpráva

V Praze se dnes koná první noční běh na pomoc nevidomým. Zájemci se mohou od 21:00 vydat potmě pražskou Stromovkou. Startovným přispějí do sbírky Světluška lidem s těžkým zrakovým postižením.

Pořadatelé připravili pro běžce i chodce dvě trasy. První měří 2,9 kilometru, druhá 5,2 kilometru. Registrace začíná v 19:00 u brány výstaviště, kde bude také start Nočního běhu pro Světlušku. Dobročinné startovné činí 400 korun. Prvních 500 zapsaných běžců dostane takzvanou čelovku, kterou si může posvítit na cestu.

"Před necelým půl rokem jsme přišli s kamarádem při jednom z nočních běhů na nápad: Pojďme zorganizovat pro přátele noční běh s čelovkami. Bude přeci zábavné vypadat při tom jako světluška," popsal Jakub Hereš z organizačního týmu. Dodal, že pak ale svůj nápad posunuli ještě dál a rozhodli se akci spojit se sbírkou Světluška.

Světluška je sbírka Nadačního fondu Českého rozhlasu. Hradí se z ní speciální zvukové či hmatové pomůcky, vodící psi, osobní asistenti pro školáky či služby pro seniory. Za devět let se do projektu, jehož patronkou je zpěvačka Aneta Langerová, zapojilo přes 48.000 dobrovolníků a miliony dárců. Světluška rozdělila lidem s těžkým zrakovým handicapem 70 milionů korun. Loni se vybralo devět milionů. Ředitelka nadačního fondu Martina Kaderková doufá, že se dnes večer běhu zúčastní co nejvíc lidí a "rozsvítí celou Stromovku". Podrobnosti o akci je možné najít na adrese www.behprosvetlusku.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma