Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Víte, který umělec nejvíc přitahuje zloděje?

Víte, který umělec nejvíc přitahuje zloděje?
koláž z ukradených obrazů. | zdroj: kunstpedia

Před několika dny došlo k velké loupeži obrazů v Rotterdamu, kdy zmizelo několik děl Picassa, Moneta, Matisse a dalších uměleckých velikánů. Lupiči neprojevili velkou originalitu, protože Picassa krade úplně každý, tvrdí registr ztraceného umění.

Picasso údajně řekl, “Dobří umělci kopírují, velcí umělci kradou”. Nevíme, jestli to platí i dnes, ale celkem jistě víme, že velcí umělci “se” kradou. Podle informací registru ztraceného umění je právě Pablo Picasso nejvíce kradeným umělcem na světě. K letošnímu lednu bylo evidováno 1147 obrazů, na které marně čekají jejich majitelé.

Na druhém místě se drží relativně neznámý americký umělec Nick Lawrence. Většina z jeho 577 chybějících obrazů zmizelo současně, když byly bez vědomí autora přemístěny kvůli požárnímu poplachu do nezabezpečené stodoly.

Čtyřikrát ukraden a vždy nalezen

O titul nejčastěji kradený obraz se dělí dva umělci. Guinessova kniha rekordů tvrdí, že je jím Jacob de Gheyn III od Rembrandta, který byl od roku 1966 ukraden celkem čtyřikrát. Jednou se našel v úschovně zavazadel, podruhé připoutaný k jízdnímu kolu, potřetí pod lavičkou na hřbitově a nakonec v taxíku.

Druhý kandidátem je Gentský oltář od bratří Eyckových. Ten byl za šest století ukraden celkem sedmkrát, tvrdí kunsthistorik Noah Charney.

Policie zveřejnila záběry bezpečnostních kamer z rotterdamské galerie a poprosila veřejnost o pomoc s identifikací lupičů.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma