Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Šéf ADRY: Sponzorujeme stovky studentů v rozvojových zemích

Šéf ADRY: Sponzorujeme stovky studentů v rozvojových zemích
zdroj: tisková zpráva

Ve středu 5. května proběhlo v Národním muzeu vyhlášení a předání cen dětské výtvarné soutěže humanitární organizace ADRA, která měla dětem přiblížit problematiku rozvojových zemí. "Výtvarná soutěž je dobrý způsob, jak je nadchnout pro dobrou věc," říká ředitel ADRY Jan Bárta.

"Škola základ života aneb vzdělání je k němu třeba", tak znělo téma 5. ročníku výtvarné soutěže, kterého se účastnilo 63 základních škol. Celkem bylo do soutěže zasláno 1061 obrázků ze všech možných koutů České republiky.

"Naším cílem je, aby především děti a mladí lidé už ve svém věku začali vnímat problematiku rozvojových zemí," přibližuje na úvod rozhovoru pro server Tiscali.cz projekt ředitel organizace Jan Bárta.  

Proč vznikl tento projekt a co je Vaším cílem?

Cíl projektu je jasný. Chceme dětem pomoci k tomu, aby začaly přemýšlet o okolním světě. Ukazát jim svět, který funguje jinak. Už i ti nejmenší žáci škol by měli vědět, že ne všude ve světě mají jejich vrstevníci možnost vzdělání na takové úrovni, jakého se dostává jim. Děti by se měly naučit vnímat, co jim dává společnost, ve které  žijí.

 Který z obrázků Vás nejvíce zaujal a proč?

Nejprve mi dovolte touto cestou poděkovat všem dětem i školám, které se tohoto projektu účastnili. Všechny obrázky mají své kouzlo, ale velmi mne zaujal obrázek Vendulky Krůžové z Jindřichova Hradce. Nakreslila postavu, jejíž výraz je plný pocitů a to se mi moc líbilo. Dále mi dovolte vyzdvihnout obrázek Anny Šenderové, její obrázek doslova hraje všemi barvami a je opravdu pozitivně laděný.

Slavnostní vyhlášení soutěže v Národním muzeu zdroj: tisková zpráva

Před několika dny jste se vrátil z Etiopie, co Vás tam zavedlo?

Nešlo o žádnou dovolenou, ale o monitorovací cestu v rámci humanitární organizace ADRA. Mezi největší problémy, které Etiopii v současné době postihují jsou AIDS, kde ADRA řídí projekt plánovaného rodičovství. Dále pak vzdělanost obyvatel  a v neposlední řadě také nedostatek potravin, což samozřejmě souvisí s problémy v zemědělství  jako eroze půdy.  

Jaká je podle Vás kvalita etiopských škol, mám tím na mysli vzdělanost a kvalifikaci učitelů.

Celý tento region má samozřejmě několik společných problémů a mezi ně patří i nedostatečný počet kvalifikovaných lidí, v tomto případě učitelů. Ve třídách je často až 100 žáků, což  je opravdu hrozně vysoké číslo. Na druhou stranu kus dobré práce zde odvedla humanitární organizace Člověk v tísni, která na jihu země, kolem města Awasa, postavila nové školy.

Můžete zmínit nějáký další projekt na podporu vzdělávání, na kterém v současné době pracujete?

Tak za zmínku určitě stojí adresné rodičovství, díky kterému mohou v Bangladéši studovat přibližně 2000 dětí. I zde je však situace podobná jako v Etiopii, mám na mysli otázku kvalifikovaných učitelů. ADRA se snaží školit učitele a pracovníky, kteří se do této oblasti vydávají, ale hlavně se snaží školit místní učitele či učitele z přilehlých vesnic. Nejhorší situace je přímo ve slumech, kam se samozejmě chce jít učit málokomu. Ve slumech v současné době ADRA sponzoruje kolem 700 studentů, kteří by jinak něměli šanci studovat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma