Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Sex po menopauze

Sex po menopauze
zdroj: tisková zpráva

Ztráta sexuální touhy po menopauze ovlivňuje u žen zdraví i kvalitu života.

Ženy se sníženou sexuální touhou, často způsobenou změnou hormonálních hladin po menopauze, častěji trpí depresí, bolestmi zad, problémy s pamětí a dalšími obtížemi.
Studie amerických lékařů z University of North Carolina zjistila, že ženy se sníženou sexuální touhou mají také více zdravotních obtíží (vysoký krevní tlak, cukrovka, artróza a astma) a hodnotí kvalitu svého života hůře než ženy, které žádnou poruchu v oblasti sexuální touhy nemají.

Mnohokrát také bylo řečeno, že ženská sexualita je mnohem komplexnější než sexualita mužská. Obě sexuality je možné přirovnat k požáru. Muž vnímá požár jako stav ohrožení, tudíž je spíše hasičem, který je připraven k akci během tří sekund. Naopak žena je spíše jako oheň, který začíná hořet pomalu, ale když má dobré podmínky, blafne v pořádný požár.

Snížená sexuální touha - hypoaktivní sexuální porucha - je podle odborného serveru www.sexualne.cz definována jako trvalý nedostatek sexuálního vzrušení, který je příčinou stresu nebo má negativní dopad na partnerské vztahy. V USA touto poruchou trpí v závislosti na věku a na tom, zda ještě menstruují, 9 - 26 procent žen.

U žen, u kterých nastala menopauza po chirurgickém výkonu, tedy u těch, kterým byly nejčastěji kvůli zkoubnému bujení odstraněny vaječníky, byla snížená sexuální touha zaznamenána o něco častěji než u žen, u které přestaly menstruovat přirozeně.  Sexuální život patří ke zdravému stárnutí nejen žen ale i mužů. Pravidelný sex může do jisté míry ochránit muže před rakovinou prostaty a dalšími onemocněními. Soulad v intimním životě je také nezbytný pro vzájemné porozumění a dobré vztahy mezi oběma partnery.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma