Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Savanová kočka umí aportovat a ráda se koupe

Savanová kočka umí aportovat a ráda se koupe
zdroj: tisková zpráva

Pokud bychom hledali kočku, která se umí dokonale přizpůsobit prostředí, zřejmě by vyhrála ta savanová. Venku se v ní probudí lovecké instinkty šelmy, z níž napůl pochází, v bytě se z ní naopak stane přítulný mazlíček…

U nás ani ve světě jich moc není, jde o nový druh, jehož vznik se datuje teprve do roku 1980, kdy americká šlechtitelka Judy Frank po mnoha neúspěšných pokusech dokázala zkřížit afrického servala a kočku domácí.

Jméno podle stepí

Jediné kotě, které se z tohoto experimentu narodilo, dostalo podle nekonečných stepí, v nichž žil jeho otec, jméno Savana a tím dala jméno novému druhu.

Ve srovnání s ním bývají jeho potomci menší, i asi o polovinu lehčí - dospělí samci váží zhruba deset kilo. Ti jsou v prvních třech až čtyřech generacích neplodní, výsledky se dostaví až v páté.

To a dále fakt, že jde o největší křížence, jací u domácích zvířat v současnosti existují, diktuje jejich pořizovací cenu, která se pohybuje kolem 10 tisíc korun. Zatím.

Předpokládá se ale, že vzhledem k obrovskému zájmu a jejich stále malému počtu (u nás jich může být odhadem kolem pětadvaceti) se může cena brzy vyšplhat na dvojnásobek, možná i výš.

Kočko, přines!

Existuje pět kategorií, v nejvzácnější, F 1 jde o přímé křížení kočky (obvykle ocicatky, bengálky nebo egyptské mao) se servalem. I když v té poslední (F 5) je podíl otcovy krve menší, na první pohled se liší od ostatních.

Mají hebkou, různobarevnou srst, „slzy“ okolo nádherných velkých očí, kulaté uši, dlouhý krk, nohy, i ocas a vypadají aristokraticky, což ostatně dávají najevo.

Na druhé straně jsou zcela oddané, s přátelskou povahou, umí se rychle sžít s okolím a co je důležité, nevyžadují žádnou nadstandardní péči. Dají se bez problémů vycvičit tak, že chodí na vodítku, dokonce oblíbené předměty aportují.

A baví je to! Na rozdíl od ostatních milují vodu, klidně vlezou - a pokud si nedáte pozor, tak i před vámi - do napuštěné vany.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Hovorné a zvídavé

A také výšky, žádná skříň pro ně není tak vysoká, aby na ni nedokázali vyskočit nebo vyšplhat, vyhovují jim i různá zákoutí.

Rády se mazlí, jsou „hovorné“, nudu s nimi určitě člověk nezažije. Je však třeba počítat s tím, že jsou enormně zvídavé a vše chtějí prozkoumat, nedělá jim problém otevřít dveře, či jakoukoli zásuvku.

Srst mají krátkou a hebkou, pečují si o ni sami, stačí ji jednou za čas vykartáčovat, musí se ovšem počítat s tím, že budou „vyžadovat“ koupání.

Je vhodné mít dostatek škrabadel, zbožňují prolézačky. Koťata se v mládí ráda předvádí, mezi jejich parádní disciplíny patří šplhání po závěsech, což ale vzhledem k menší váze zvládnou spíše samičky.

Šelma domácí

Barva se různí, od již zmíněné stříbrné, přes šedou, světle černou, hnědošedou, stříbrošedou, až po černošedou.

Hlava je o něco delší než širší, zepředu tvoří výrazný trojúhelník, bráno v poměru k velikosti těla vypadá o něco menší. Malá brada a větší, neustále vztyčené uši jim dodávají vzhled divoké šelmy.

Zřejmě největší česká chovatelka je Monika Prokůpková z Dolních Břežan. U ní se lze také na emailové adrese monyka.p@seznam.cz informovat, zda nejsou nějaká koťata volná, případně kdy se očekává jejich příchod na svět.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma