Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Prokletý život prokletého básníka Paula Verlaina

Prokletý život prokletého básníka Paula Verlaina
zdroj: tisková zpráva

Verlainův život byl plný krkolomných eskapád. Nechyběl bouřlivý milostný vztah s mladým básníkem, postřelení člověka, pobyt v lágru ani vážná nemoc.

Paul Verlaine se narodil 30. března 1844. Po maturitě se odstěhoval do Paříže. Tady pracoval jako úředník a pomalu začal pronikat do literárního života. Velmi rád se účastnil bujarých společenských akcí, na jedné takové se seznámil se svou budoucí ženou Mathildou Mantéovou. V té době už byl známým básníkem.

V roce 1871 dostává Verlaine dopis od nadějného začínajícího básníka Jeana Arthura Rimbauda, čímž končí Verlainovo do té doby poklidné manželství. Pozve Rimbauda do Paříže, ten pozvání přijme a nastěhuje se k Verlainovi. Jejich setkání je pro oba osudové. Velmi se sblíží a i přes věkový rozdíl (Verlainovi je v té době 27 let, Rimbaudovi 17 let) naváží intimní poměr.

Bouřlivý vztah

Verlaine se na Rimbaudovi stane doslova závislý. Opouští ženu i čerstvě narozeného syna a odchází s Rimbaudem do Belgie. Během dvou let, kdy Verlaine pendluje mezi Rimbaudem a rodinou, se jeho vztah s Rimabudem hroutí a při jedné hádce ho postřelí. Je za to odsouzen na dva roky do vězení. Během pobytu ve vězení se s ním rozvedla žena a on se obrátil k víře. Po propuštění se snažil znovu navázat vztah s Rimbaudem. Neúspěšně.

Poté mění často nejen bydliště, ale i partnery, navazuje vztah především s mladými studenty. Opět se vrátil ke svému předchozímu divokému způsobu života, tuláctví a alkoholu. Ještě pořád tvořil, byl stále uznávaným básníkem.

Pokud vás vztah Verlaina a Rimbauda zajímá více, rozhodně se podívejte na snímek Úplné zatmění, ve kterém režisérka Agnieszka Holland vykresluje jejich bouřlivý vztah.

Verlaine umírá 9. ledna 1896 v Paříži po dlouhém boji s těžkou nemocí – artrózou. Jeho pohřbu se účastnila celá umělecká Paříž.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma