Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Probiotika pro vaši imunitu. Dbejte na prevenci

Probiotika pro vaši imunitu. Dbejte na prevenci
zdroj: Profimedia

Vědci se stále přou, kolik toho vlastně probiotika umí. Jsou však dvě věci, na které se můžete spolehnout už nyní: podporují imunitu a po léčbě antibiotiky a dají rychle do pořádku vaše zažívání. Důležité je správně si vybrat

Probiotické bakterie (označovány také jako probiotické kultury) jsou "přátelské" mikroorganismy přirozeně přítomny v trávícím traktu každého z nás. Výstelka střev – střevní mikroflóra – je osídlena bezmála 400 druhy mikroorganismů, přičemž u zdravého člověka převažují probiotické kmeny mikroorganismů rodu Lactobacillus a Bifidobacterium.

Probiotické bakterie podporují správné trávení potravy, udržují střevní mikroflóru v rovnováze a vytvářejí jakousi obrannou linii proti cizorodým látkám a „nepřátelským“ škodlivým bakteriím. Ve střevech sídlí až 70% našeho imunitního systému a stav střevní mikroflóry tak přímo ovlivňuje kvalitu lidské imunity.

Střevní mikroflóra bývá často narušena vnějšími vlivy. Nejzásadnějším z nich jsou:

Stravovací zvyky a životospráva – nepravidelná strava, jídlo ve spěchu, nevyvážený poměr jednotlivých složek potravy (například příliš tuků nebo cukrů).

Životní styl a rytmus – hektický způsob života, častý nebo intenzivní stres, málo odpočinku nebo nekvalitní odpočinek

Zlozvyky – kouření (i pasivní), nadměrná konzumace alkoholu a pod.

Některé nemoci a léky – z léků zejména antibiotika, které kromě bakterií způsobujících nemoc zlikvidují i bakterie prospěšné

Vlivem těchto podnětů pak už na správný chod mikroflóry nestačí probiotické kultury, které jsou přirozeně uvnitř trávícího traktu, ale je nutné dodávat je i zvenku v potravě. V běžné stravě je najdeme v některých jogurtech, kvašených mléčných výrobcích a některých sýrech. Pokud jich v běžné stravě nemáme dostatek, je vhodné je dodávat i ve formě doplňku stravy.

Přesně zacílená pomoc

Za denní minimum se považuje 100 g mléčného výrobku s obsahem alespoň 10 miliónů laktobacilů či miliónu bifidobakterií v jednom gramu. Optimálně je nejméně desetinásobně víc. Mají-li totiž ochranné bakterie pozitivně působit na prostředí ve střevech, musí se v nich nějaký čas udržet. Velmi důležitá je také přilnavost probatik ke střevní stěně, která brání působení choroboplodných bakterií.

Pozitivní vliv probiotik na naše zdraví je nesporný a to v každém věku. Ovšem nejdůležitější roli hrají probiotika od narození do 4 let, neboť v tomto věku se vytváří imunitní systém, který nás bude chránit celý život.

Obrázek zdroj: Profimedia

Doplňků stravy s obsahem probiotik je na trhu celá řada. Probiotický multivitamin Bion®3 je unikátním přípravkem, který kombinuje probiotické bakterie s vitamíny a minerálními látkami. Tyto složky účinkují v lidském těle samostatně, ale při současném podání, se ve svém působení navzájem doplňují a zvyšují tak svou účinnost. Bion®3 obsahuje až deset milionů životaschopných bakterií (tzv. Colony Forming Units), které ve střevech vytvářejí příznivé prostředí napomáhající lepšímu vstřebávání vitaminů a minerálních látek.

Tablety Bion®3 jsou navíc opatřeny speciálním potahem, který choulostivá probiotika chrání během cesty agresivním prostředím trávicího traktu (až 90 % probiotických bakterií jinak zahyne v kyselém prostředí žaludku). Obal povolí až tam kde má – tedy v tenkém střevě, kde se bakterie začnou množit a osidlovat střevní mikroflóru.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma