Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Pozor pánové! Ženy více přitahuje hladká hruď

Pozor pánové! Ženy více přitahuje hladká hruď
Hrudník s chlupy i bez | zdroj: ThinkStock

Výsledky nové studie odhalily, že většina žen upřednostňuje holý hrudník před zarostlým nezávisle na zemi původu. Díky tomu se podařilo zároveň i vyvrátit tzv. hypotézu o vyhýbání se parazitům.

Tato preference hladké pokožky se potvrdila jak v zemích s nízkým výskytem parazitů, tak i v zemích s vysokým. “Podle evoluce by neochlupení muži měli být preferováni v místech (či kulturách) s velkým výskytem parazitů, což znamená blíže rovníku, kde se parazité vyskytují nejvíce,” řekl vedoucí výzkumu Pavel Prokop, profesor biologie na Trnavské univerzitě na Slovensku. “Porovnávali jsem dvě země, které se významně liší rozsahem výskytu parazitů, ale nenašli jsme naprosto žádné rozdíly v ženských preferencích,” uzavřel Prokop.

Prokop a jeho kolegové oslovili 161 tureckých a 183 slovenských žen, aby ohodnotili atraktivitu mužů s chlupatou a holou hrudí. Aby byla podoba mužů co nejvěrohodnější, výzkumníci měli k dispozici fotky mužů od krku až k jejich pasu s chlupatou hrudí a pak požádali ty samé muže, aby si hrudník oholili a znovu se vyfotili.

Holý hrudník je lepší

Turecko bylo vybráno, protože se v něm častěji vyskytují nemoci šířené parazity, jako malárie či horečka dengua. Na Slovensku se tyto nemoci vyskytují velice sporadicky, napsali výzkumníci. Očekávalo se, že turecké ženy budou senzitivnější k riziku parazitických onemocnění a budou si vybírat méně chlupaté muže než Slovenky.

Výsledky shodně ukázaly, že v obou zemích jen velice málo žen preferuje zarostlou hruď. Jen 20 procent žen označilo chlupaté hrudníky jako více atraktivní než holé.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma