Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Panovnice nebo automechanička? Co studovala britská královská rodina?

Panovnice nebo automechanička? Co studovala britská královská rodina?
Britská královská rodina | zdroj: Daily Telegraph

Současná panovnice Spojeného království Alžběta II. byla vzdělávána doma, ale když se náhle stala dědičkou trůnu, musela absolvovat kurzy ústavních dějin na prestižním Etonu. Dějiny se jí natolik zalíbily, že se zapsala i na přednášky o dějinách Evropy. Za války působila v pozemních ozbrojených silách a tam se jí dostalo dokonalého vzdělání o automobilové technice.

Dodnes si královna, pokud je to možné, spravuje své automobily sama a pochopitelně je i vynikající řidičkou. Její manžel princ Filip naopak vystřídal celou řadu škol v různých zemích včetně Německa a Francie, k častému stěhování docházelo kvůli problémům v jeho rodině. Nakonec absolvoval Královskou námořnickou školu v Dartmouthu a okamžitě se zapojil do boje proti německé armádě v začínající druhé světové válce.

Navzdory Filipovým někdejším nadějím, anglickým králem se stát nemůže a jediným korunním princem je tedy jeho syn Charles. Charles se začal vzdělávat na londýnské Hill House School, ale kvůli konfliktům s ředitelem přestoupil na základní školu v Berkshire, později navštěvoval školu ve Skotsku a krátce také střední školu v australské Victorii. Z předmětů dával vždy přednostdějinám (z historie míval vždy jedničky, přestože byl jinak spíše průměrným žákem), a tak se rozhodl hned po maturitě nastoupit na Cambridge (obor dějiny, archeologie a antropologie). Vyhnul se tím tradiční službě v armádě, která se měla podle nepsaných pravidel absolvovat hned po střední škole. Kromě Cambridge strávil Charles také rok na University College of Wales, kde se věnoval velšským dějinám a velšskému dialektu. Roku 1970 obdržel bakalářský titul a o pět let později také magisterský (M. A.).

Nezvládala základní školu

Vévoda William, syn Charlese a tragicky zesnulé Diany je, stejně jako jeho otec, vysokoškolsky vzdělaný. Jako jeden z mála členů královské rodiny navštěvoval i školku a přípravnou školu v Londýně, kromě docházky na základní školu byl doučován také doma (nikoliv proto, že by látce nerozuměl, ale pro rozšíření znalostí), tato snaha se vyplatila a William byl úspěšně přijat na Eton College. Tam se věnoval zeměpisu (s výslednou jedničkou), biologii (trojka) a dějinám umění (za dvě). Po Etonu strávil William celý rok vojenskými přípravami, pracoval v mlékárenství a dokonce učil děti v jižním Chile. V roce 2001 pokračoval ve vzdělávání na univerzitě St Andrews, kde začal studovat dějiny umění a pak přestoupil na geografii, kterou absolvoval s mimořádně vynikajícími výsledky a získal magisterský titul M.A.Charlesova první žena Diana se vysokoškolským vzděláním pochlubit nemohla, už na základní škole, kterou navštěvovala v Norfolku a Sevenoaksu, nezvládala a musela přejít na soukromou švýcarskou dívčí školu Alpin Videmanette a pak pracovala jako chůva a nekvalifikovaná vychovatelka.

Její nástupkyně Camilla na tom je, co se intelektuálních schopností, očividně lépe, neměla problémy na základní škole v Sussexu a prestižní Queen’s Gate School ukončila s vyznamenáním, potom studovala vyšší školu Mon Fertile ve Švýcarsku a na Institutu Britannique v Paříži. Krátce pracovala jako sekretářka.

William se, ještě jako student dějin umění na St Andrews, seznámil s Catherine Middletonovou, která rovněž studovala dějiny umění. Vévodkyně Kate předtím navštěvovala jazykovou školku a potom internátní školu ve Wiltshire. Promovala roku 2005 a brzy si našla práci v módním průmyslu.

Dokud se Middletonové nenarodí potomek, dalším nástupcem po Williamovi zůstává jeho bratr princ Harry, který navštěvoval školku, přípravku, základní školu Ludgrove School a byl přijat na Eton, kde studoval dějiny umění a zeměpis, ale jako student byl výrazně horší než jeho bratr, proto se rozhodl věnovat nadále spíše sportu a působení v armádě.

AUTOR: Marie Michlová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,760 23,940
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma