Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Nové obaly masa – čitelně a jasně!

Nové obaly masa – čitelně a jasně!
zdroj: tisková zpráva

Začal nám nový rok a s ním přichází i mnoho novinek a legislativních změn. Letos se týkají především oblasti potravin a jejich značení. Některá nařízení vstoupila v platnost již v lednu, další budou následovat v dubnu. Přední český výrobce Kostelecké uzeniny ve svém závodě v Plané nad Lužnicí reaguje v předstihu. Opravdu kvalitní a hlavně české maso tak nyní poznáme velice snadno.

Nové značení masa by mělo pomoci spotřebitelům v lepší orientaci ve stávající nabídce masa.Modré a červené ovály na jednotlivých baleních (viz přiložený obrázek) jsou důkazem, že maso opravdu pochází od místního zemědělce a jeho původ je tedy prokazatelně český. Povinné označení CZ je používáno i pro maso, které bylo u nás pouze zabaleno, i když původ má v zahraničí, jak potvrzuje agrární expert Petr Havel. „Pokud je totiž maso ze zahraničí dovezeno do Česka a tady zabaleno, může na sobě mít označení CZ,“ vysvětluje.

HOVEZI_NA_GULAS zdroj: tisková zpráva

Pokud zákazník vybírá hovězí nebo vepřové maso a chce mít jistotu, že opravdu pochází z chovu z českých farem a nebylo v Česku jen zabaleno, měl by hledat výrobky s označením CZ 15 a CZ 333. Jak potvrzuje Jaroslav Janoušek, zástupce největšího zpracovatele českého masa z Plané nad Lužnicí, v případě takto značeného masa má zákazník jistotu, že ani na chvíli neopustilo Českou republiku. „V případě vepřového masa přes osmdesát procent pochází přímo z českých farem spadajících pod společnosti skupiny Agrofert. Můžeme tak garantovat kvalitu chovu i zpracování masa. Zbylých dvacet procent bereme od českých zemědělců,“ říká Jaroslav Janoušek, ředitel závodu v Plané nad Lužnicí. „Hovězí bereme ze čtvrtiny z vlastního chovu a zbylých pětasedmdesát procent odebíráme od českých farem,“ dodává Janoušek.

Značky CZ 15 a CZ 333 tak slouží pro snadnou identifikaci masa z českých chovů. Maso je takto viditelně značeno na přední straně balení. 

 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma