Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Nevítaná zlatá žíla: hemoroidy

Nevítaná zlatá žíla: hemoroidy
zdroj: tisková zpráva

Pro hemoroidy má hovorová čeština různá označení. Někdy se tomuto onemocnění říká píštěl, jindy křečová žíla konečníku, či dokonce zlatá žíla. S drahocenným kovem má ovšem tato choroba, která dnes postihuje téměř každého třetího dospělého Čecha, pramálo společného.

Genetika i životní styl
Při vzniku tohoto onemocnění hraje roli vrozený předpoklad k méněcennosti žilní stěny, ale i životní styl. „K rizikovým faktorům patří zejména sedavé zaměstnání, nadváha a chronická zácpa,“ uvádí MUDr. Petr Anděl z Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava. Podle slov pana doktora se u žen často hemoroidy objeví poprvé v těhotenství - jako důsledek zvýšeného tlaku v břišní dutině. Riziko tohoto onemocnění také zvyšují špatné stravovací návyky. Především nízký příjem tekutin, nedostatek vlákniny ve stravě nebo nadměrná konzumace dráždivých pokrmů a alkoholu.

Nebezpečné čekání
Hemoroidy se ohlašují zpočátku svěděním, pálením a bolestí v oblasti řitního otvoru. Později se může objevit také krev ve stolici. Podceňovat tyto varovné příznaky se nevyplácí. „Včasná návštěva u lékaře je velmi důležitá,“ zdůrazňuje MUDr. Petr Anděl. „Za podobnými příznaky se totiž může skrývat také rakovina tlustého střeva a konečníku.“ Pokud se hemoroidy potvrdí, pak je v lehčích případech možné zvolit konzervativní léčbu, která zahrnuje použití čípků, mastí, sedacích koupelí a úpravu životosprávy. Popřípadě se rozhodnout pro přírodní a doplňkovou léčbu. „Během dvouměsíční studie jsme podávali dvaceti pacientům nový preparát obsahující originální komplex bioflavonoidů a dalších přírodních látek, které příznivě působí při hemoroidech,“ uvádí doktor Anděl. „Ukázalo se, že dokáže celkem úspěšně likvidovat počáteční krvácení.“

Moderní chirurgické možnosti
Jestliže má však pacient trvalé obtíže a komplikace, pak mu lékař spíše doporučí chirurgickou nebo miniinvazivní léčbu. Moderní medicína zná už chirurgické postupy, s jejichž pomocí je možné se hemoroidů zbavit prakticky ambulantně. Jednu z metod, jak odstranit výhřez sliznice konečníku, objevil v roce 1993 Antonio Longo z univerzitní nemocnice v Palermu. Operace tak zvanou Longovou metodou je téměř bezbolestná, provádí se v krátké celkové nebo epidurální anestesii a trvá pouhých patnáct dvacet minut. Pacient zůstává po tomto výkonu v nemocnici jeden až tři dny, pracovní neschopnost trvá přibližně týden. Což je asi o tři týdny kratší doba, než u klasických chirurgických operací. Do Itálie kvůli zmíněnému zákroku ale jezdit nemusíme. Zvládnou ho i lékaři v některých českých zdravotnických zařízeních.

Kdy se vypravit do ordinace lékaře?
· Nejlépe hned ve chvíli, když si povšimneme červené krve ve stolici
· Varovnými signály jsou bolesti, svědění nebo tlak v konečníku, či hlenovitá sekrece. V pokročilejších stádiích dochází až k viditelnému výhřezu sliznice konečníku

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma