Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Nechte si zdarma změřit ´dlouhý cukr´

Nechte si zdarma změřit ´dlouhý cukr´
zdroj: tisková zpráva

U příležitosti Světového dne diabetu si mohou lidé v pátek 13. listopadu 2009 od 11 do 17 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze nechat zdarma změřit hladinu glykovaného hemoglobinu.

Měření tzv. „dlouhého cukru“ je určeno pro širokou veřejnost a již čtvrtým rokem jej organizuje Diabetická asociace ČR ve spolupráci se společností GlaxoSmithKline.

Glykovaný hemoglobin, laicky označovaný termínem „dlouhý cukr“, informuje o tom, zda léčba a úsilí pacienta s cukrovkou jsou úspěšné. Napoví také míru ohrožení pacienta chronickými komplikacemi spojenými s nemocí. Mezi nejčastější patří postižení nervů a oční sítnice, selhání ledvin a ucpávání cév. To může vést až k amputaci nohou. Vyšší je i riziko infarktu či mrtvice.

Na rozdíl od jednorázového měření glykemie nebo i glykemického profilu dává „dlouhý cukr“ přehled průběžně o všech glykemiích, jež pacient naměřil během posledních 6 – 8 týdnů. Nelze jej tedy zkreslit dodržováním správné životosprávy krátce před kontrolou u lékaře či krátkodobou dietou.

Hodnota glykovaného hemoglobinu zdravého člověka se pohybuje v rozmezí 2,8 až 4 %. Dobře léčený diabetik by měl mít hodnotu glykovaného hemoglobinu do 5,3 %. Čím vyšší hodnota, tím více je organizmus ohrožen rizikem rozvoje komplikací.

Vyšetření glykovaného hemoglobinu probíhá odběrem kapky krve z prstu a na rozdíl od běžného vyšetření glykemie nemusí být pacient nalačno. Provádět jej budou zdravotní sestry a lékař. Jak na tom zájemci s rizikem diabetu jsou, se dozvědí několik minut po odběru. Zároveň se budou moci poradit s lékařem o svých stravovacích návycích.

V České republice trpí diabetem více než tři čtvrtě milionu lidí a jejich počet neustále roste. Předpokládá se, že v budoucnu bude cukrovkou postižen každý desátý občan ČR bez ohledu na věk. Téměř 92 % pacientů přitom trpí cukrovkou 2. typu, jejíž vznik významně souvisí s nezdravým životním stylem. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma