Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nebojte se šedého zákalu, aneb znovu vidět jako ostříž

Nebojte se šedého zákalu, aneb znovu vidět jako ostříž
zdroj: tisková zpráva

Šedý zákal neboli katarakta je onemocnění, jež podle odhadů postihne v průběhu života až polovinu obyvatel České republiky.

U lidí starších 75 let je téměř pravidlem, že jakékoli zhoršení zraku je z větší či menší části způsobeno šedým zákalem. Příčinou vzniku tohoto onemocnění jsou tedy nejčastěji degenerativní změny. Výjimkou ovšem nejsou ani úrazy oka či onemocnění, která šedý zákal také způsobují. Šedý zákal je obecně vnímán jako onemocnění spojené se stářím nebo alespoň vyšším věkem, ve skutečnosti jím však trpí i mladí lidé, lidé středního věku a někdy bývá dokonce vrozený a je diagnostikován již v novorozeneckém věku. MUDr. Josef Hycl, CSc. však uklidňuje, že zastřené vidění způsobené šedým zákalem není třeba chápat jako neblahý osud, protože v dnešní době je toto onemocnění již velmi dobře léčitelné. Podrobné informace o průběhu a léčbě, možných komplikacích a o operaci tohoto onemocnění poskytuje internetový portál www.lekari-online.cz.

Šedý zákal je však v dnešní době velmi dobře léčitelným onemocněním, a to především díky rozvoji oční chirurgie. Lékaři spolupracující s portálem potvrzují, že výsledky operací radikálně změní stav oka k lepšímu až u 98 procent pacientů. Deset z devíti pacientů dosáhne dokonce vynikající zrakové ostrosti. U dvou procent pacientů ke zlepšení nedochází vlivem operačních a pooperačních komplikací nebo vznikem přidružených chorob, jakými jsou např. cukrovka, zelený zákal nebo makulární degenerace.

„V České republice se dnes ročně provádí více než 80 000 operací šedého zákalu. Operace katarakty se tak stává nejčastějším chirurgickým zákrokem prováděným u lidí starších 65 let. Odhaduje se, že v průběhu svého života podstoupí operaci šedého zákalu alespoň na jednom oku každý druhý obyvatel České republiky. České zdravotní pojištění poskytuje dostatečnou úhradu na kvalitní operace bez doplatků. Pečlivě proto vybírejte pracoviště a neplaťte, za co nemusíte,“ vysvětluje MUDr. Josef Hycl, CSc., lékařský ředitel oční kliniky NeoVize, který patří mezi lékaře spolupracující se zmíněným  odborným portálem  a zdůrazňuje, že výsledek operace ovlivní celý zbytek vašeho života. Při šedém zákalu dochází k zakalení oční čočky, která je za normálních okolností čirá. Toto zakalení brání průchodu paprsků na sítnici a způsobuje tím zamlžené vidění, citlivost na oslnění, krátkozrakost nebo zkreslení viděného obrazu.

K zakalení čočky dochází v průběhu věku a je u každého člověka různé. Zatímco u některých pacientů uběhne od počátečních příznaků k úplnému zakalení jen několik měsíců, u jiných je kvalifikováno poslední stádium katarakty až po desítkách let.
Vědci zatím prokazatelně neví, co je příčinou šedého zákalu. Vědecké studie však naznačují, že šedý zákal se ve větším množství vyskytuje u lidí žijících v horských oblastech a lidí, jež své oči často vystavují slunečním paprskům bez UV ochrany. Katarakta je také častým onemocněním diabetiků a pacientů dlouhodobě léčených kortikoidy, diuretiky a trankvilizéry. Výskyt šedého zákalu nebyl prokázán v souvislosti s prací na počítači, sledováním televize ani čtením ve špatném světle.  Léčba je možná pouze chirurgickým zákrokem.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma