Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nebojte se jídla: chřipka ani Aujeszkyho choroba vám nehrozí

Nebojte se jídla: chřipka ani Aujeszkyho choroba vám nehrozí
zdroj: tisková zpráva

Čas od času někdo vznese dotaz, zda může prostřednictvím masa nebo jídla vůbec „chytit“ například chřipku, anebo nejnověji Aujeszkyho chorobu prasat.

Chřipkové viry jsou termolabilní, to znamená, že stačí teplota kolem 70 °C, aby byly destruovány a pozbyly virulence. Nemluvě o tom, že suroviny živočišného původu, tj. zejména maso, mohou být uvolněny do oběhu jedině za podmínky zdravotní nezávadnosti. Navíc se při kuchyňské úpravě  i popřípadě druhotně kapénkami kontaminované potraviny teplem potenciálního nebezpečí zbaví.

Pokud jde o rizika z jídla, tak nedobře může člověku být především proto, že nedodržel při jejich skladování doporučenou teplotu, popřípadě dopustil, aby byly druhotně kontaminovány. Pokud se konzumuje jídlo, které není čerstvé, mohou se na ideální živné půdě pomnožit salmonely, kampylobakter, popřípadě jiné nepříjemné mikroorganismy.

A Aujeszkyho choroba prasat? Z té člověk nemusí mít obavy vůbec žádné. Jde o „zvířecí“ nemoc, která na člověka přenosná není, a to maso, které je na trhu, prošlo veterinární kontrolou a je zdravotně nezávadné. Pokud se na území ČR nevpouštějí při obchodování živá prasata z problematických zemí, je to z důvodu, aby se nákaza nezavlekla do chovů našich prasat. Nikoli z důvodů ochrany zdraví lidí. Takže nepovolí-li orgán státního veterinárního dozoru porážet na našich jatkách prasata ze zemí, kde se Aujeszkyho choroba prasat vyskytuje a neprovádějí se v nich ozdravná opatření, je to z důvodu ochrany našich chovů, nikoli z důvodu obavy o zdraví obyvatelstva.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma