Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Na trhu je nový chléb pro zdraví těhotných žen

Na trhu je nový chléb pro zdraví těhotných žen
zdroj: tisková zpráva

Dostatečný příjem vyváženého množství živin je nezbytný pro zdraví všech těhotných žen a pro správný vývoj plodu během těhotenství.

Mezi klíčové prvky v každodenní stravě patří také kyselina listová, která je v běžné stravě obsažena pouze v malých množstvích a je tedy třeba ji patřičně doplňovat. Od letošního podzimu je nově k dispozici speciální chléb s obsahem kyseliny listové, kterou tak těhotné a kojící ženy mohou přijímat pohodlněji a přirozenou cestou.

Kyselina listová, neboli vitamin B9, je ve vodě rozpustný vitamín, který je nezbytný při krvetvorbě a zvláštní význam má zejména pro zdravý růst plodu v těle matky. Kyselina listová se proto doporučuje užívat ve zvýšeném množství během těhotenství, protože napomáhá dělení buněk, podporuje plodový růst a vývoj tkání, zvláště nervové soustavy. Podávání kyseliny listové během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad. Důležitým zůstává vitamín i po porodu, kdy dodává potřebné látky pro tvorbu mateřského mléka.

„Kyselina listová je velmi důležitý vitamín a málokdo se může pochlubit jeho dostatečnou každodenní konzumací,“ upřesňuje nutriční poradkyně Monika Divišová. „Je velmi důležitá zejména pro těhotné ženy a také pro ty, které se otěhotnět teprve chystají – otěhotnění je pak jednodušší a nervová soustava dítěte se správně vyvíjí.“

Novinkou v České republice je nyní chléb určený speciálně pro nastávající matky, který je přímo obohacen kyselinou listovou. Na první pohled se neliší od celozrnného toastového chleba, nicméně svým složením je na českém trhu jedinečný. Už tři krajíčky chleba s kyselinou listovou Penam dodají 200 µg vitamínu B9, tedy celou denní dávku běžného člověka a polovinu denní doporučené dávky pro těhotné ženy.

Kyselinu listovou lze přijímat také v běžné potravě - tento vitamín je obsažen především v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta a zelené části zeleniny), dále v luštěninách a semenech. Z živočišných produktů jsou dobrými zdroji kvasnice a játra. Potraviny ovšem potravinové zdroje neposkytují dostatečné množství kyseliny listové a je proto důležité ji pečlivě doplňovat. Při vyšším příjmu vitamínu B9 není potřeba se obávat, vitamín není toxický a jeho nadbytečné množství se snadno vylučuje močí.

Nedostatek kyseliny listové způsobuje zdeformování červených krvinek a tím snížení schopnosti přenášet kyslík; nedostatek také způsobuje poškození střev doprovázený průjmy. Nejzávažnějším projevem nedostatku kyseliny listové je vznik retardací dětí a vrozených vývojových vad páteře (rozštěpy).

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma