Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Mažoretky. Přežitek nebo nový trend?

Mažoretky. Přežitek nebo nový trend?
zdroj: tisková zpráva

Spousta lidí si u nás mažoretky stále představuje jako dívky nebo ženy, které mají apartní čepičky, jakousi hůlku v ruce a jsou oděny ve zvláštních kostýmech. Přidáme-li k tomu ještě dechovou hudbu s repertoárem, který zažil Masaryka, dostaneme poněkud bizarní obrázek, jakéhosi zvláštního alegorického průvodu.

Jaká je ale dnešní podoba tohoto odvětví? Hned na začátku je asi dobré říci, že v mažoretkovémsportu se kloubí hned několik disciplín dohromady. Jsou zde prvky gymnastické, taneční, aerobní i baletní.

Půjdete-li se podívat na nějaké vystoupení mažoretek, je dost možné, že vytáhnete svůj smart phone a začnete zběsile fotit a natáčet. Dostane se vám totiž pohled na spoře oděné dívky, který vám vykreslí úsměv na tváři. Samozřejmě pouze v případě, že dívky již mají svůj věk. V opačném případě by vás takový úsměv mohl stát pár let v nápravném zařízení. Hudbu typu Moravanky střídají moderní věci, které starší generace kvitují se zdviženými a zaťatými pěstmi. Navíc finesy, které dívky hůlkami provádějí, by mohl závidět sám Harry Potter nebo odborník na slovo vzatý, Daniel Hůlka.

Když jsem se pídil po informacích o tomto sportu, musel jsem jít za pravými nefalšovanými odborníky. Hledal jsem někoho mladšího, kdo má jasnou vizi o tomto odvětví, kdo dělá choreografie, trénuje mladé adeptky a má úspěchy jak na poli domácím, tak mezinárodním. Přesně takovou osobu jsem našel ve studentce pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové - Renatě Švubové. Renata začala s mažoretkami v 5 letech, když viděla průvod při prvomájovém jarmarku, kde ansábl tehdejších mažoretek předváděl své umění. Mažoretkám se tedy věnuje celých 17 let, z čehož rovných 7 let také vychovává mladé mažoretky.

Z počátku byly všechny soutěže stejné. Mažoretky pochodovaly na dechovku a soutěž probíhala v průvodu. S postupem času se soutěže vyvíjely. Od roku 2002 se objevila kategorie pompom (obdobné třásně jako u cheerleaders), navíc vznikli i kategorie jako solo formace, duo a miniformace, které jsou od 3-7 účastníků. V roce 2009 se navíc přidala kategorie MIX (hůlka + třásně) a velmi atraktivní SHOWDANCE. Renata jako úspěšná závodnice vede skupinu 18 děvčat ve věku mezi 12-15 roky. Intenzita a četnost tréninků se nijak neliší od jakéhokoliv jiného sportu. Děvčata mají trénink 2x týdně, v období soutěží 3x týdně a tréninky trvají celé 2 hodiny. Navíc o víkendu se pořádají celodenní soustředění.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Co se týče finanční náročnosti sportu, nejedná se o zrovna levnou zábavu, i když samozřejmě jsou i dražší sporty. Kostýmy si dívky platí samy, přičemž cena jednoho se pohybuje okolo 1 500,-Kč. Při dotazu kolik má každá dívka kostýmů se mi dostává odpovědi s číslovkou 5. Zvláštní položkou je i startovné, kde se za každou skladbu platí 100,-Kč. Další výdaje jsou za třásně, které se každý rok kupují nové a jeden pár vyjde na 500,-Kč, a když se zadaří/nezadaří tak je potřeba pořídit i novou hůlku.

Cena hůlky se také pohybuje okolo 500,-Kč. Samozřejmě se platí navíc i školné a doprava na soutěže. Tady je možná vidět jeden z důvodů, proč má fotbal největší členskou základnu na světě. Přesto má mažoretkový sport velkou budoucnost a nelze ho opomínat. Čím dál častěji se s ním budeme setkávat jako s alternativou za tanec, či jiné pohybové aktivity.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma