Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Martina Sáblíková bude pasována na rytíře /vína/.

Martina Sáblíková bude pasována na rytíře /vína/.
zdroj: tisková zpráva

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se vedle titulů z vrcholných sportovních soutěží stane i držitelkou nezvyklého titulu Rytíř vína. Do šlechtického stavu ji i jejího trenéra Petra Nováka v sobotu v Břeclavi povýší Řád rytířů vína za přínos českému sportu.

Akce, kterou zaštítila břeclavská radnice, se bude konat v místní synagoze. Podle Antonína Vojtka ze spolupořadatelské Galerie 66 bude akce spojena s kulturním programem pro veřejnost.

Královský řád

Martina Sáblíková a trenér Petr Novák budou pasováni Královským řádem rytířů vína svatého Urbana za vynikající výsledky na poli sportovním. Pasování provede rytíř Jaromír Pospíšil Postřelmovský z Brna," řekl Vojtek.

Sáblíková i Novák prý budou moci připojovat ke svému jménu přídomek Eq.V., který označuje rytíře vína, a při slavnostních příležitostech mohou "nosit slavnostní plášť a zlatý rytířský kříž s královskou korunou a řádovou šerpou".

Podle webových stránek řádu, který sídlí ve Valticích, navazuje jeho činnost na stoleté tradice podobných rytířských řádů v Evropě, jsou  například ve Francii, Skotsku a v Rakousku.

Shromáždění povinná

Shromáždění rytířů vína se konají dvakrát v roce a účast rytířů na nich je prý povinná. Rytíři buď zasedají ve Valticích, nebo se účastní výjezdových zasedání v Čechách, na Slovensku, ve Francii, v Maďarsku, Rakousku nebo Německu.

Dvojnásobná olympijská šampionka Sáblíková má v současnosti za sebou úspěšnou sezonu. Vyhrála popáté za sebou Světový pohár, obhájila titul mistryně Evropy ve víceboji.

Počtvrté za sebou se stala světovou šampionkou na pětikilometrové trati. Více na. http://www.osobnosti.cz/martina-sablikova.php

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma