Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Made in China? No a co!

Made in China? No a co!
zdroj: Profimedia

Jako malá jsem nemohla neprojít kolem stánku a nevybrat si něco. Ani teď jimi neopovrhuji. Pokud najdu kousek, o kterém vím, že ho mají i v jiném obchodě, o několik stovek ,,zbytečně" dražší, s koupí neváhám.

Ale pokud se jedná o boty a zboží, které vím, že chci, aby mi vydrželo, volím kvalitu a jsem ochotna si i připlatit. Jak jsou na tom naši čtenáři?

Lucie, studentka brněnské univerzity má poslední dobou jasno:

Prostě po mnoha zkušenostech, kdy mi to zboží nevydrželo, se řídím heslem „Nejsem tak bohatá, abych nakupovala u Vietnamců". Radši si koupím jednu kvalitní věc, než deset nekvalitních, co nevydrží.Hlavně mi vadí, že nemají záruku.

Třiadvacetiletá Ema, studentka fakulty sociálně-ekonomické se nám také se svými zkušenostmi svěřila:

Mně vietnamská móda nevadí. Když to vypadá dobře a je to i mnohem kolikrát levnější, než v obchodech, jako je např. New Yorker, tak proč ne. Samozřejmě sázím na kvalitu. Pokuď si chci koupit boty na zimu apod., jdu opravdu do obchodu, kde vím, že koupím boty a vydrží mi několik sezon. Když se ale jedná o džíny, do kterých třeba časem přiberu a už do nich prostě nezhubnu, ty mi také u Vietnamců nevadí koupit za „pár šupů". Nebo jedu k moři a chci si koupit „ťapky" do vody a podobné „jednorázové" zboží, tak k těm Vietnamcům klidně jdu.

Třiadvacetiletá Lýdie, studentka farmacie má podobný názor:

Pamatuju si, jak jsme v pubertě skoro všichni nakupovali u Vietnamců, protože „značkové" oblečení pro nás bylo drahé. Pak se najednou Vietnamci začli zatracovat a kdo u nich nakupoval, byl úplně OUT, člověk se pak skoro styděl, že má něco od Vietnamců. Já je úplně nemiluju, ale ani nezatracuju. Musím říct, že dost věcí od Vietnamců mi vydrželo podstatně déle než kolikrát rádoby kvalitní oblečení nebo boty ze „značkového" obchodu. Kozačky koupené od Vietnamců přežily několikátou zimu, teď když si koupím kozačky v normálním obchodě, tak je jdu nejpozději za měsícreklamovat. Nicméně stejně nakupuji spíše v normálních obchodech, člověk si tam vše v klidu vyzkouší, nemusí se tísnit v nějaké miniaturní kabince. Ale semtam člověk narazí i na slušný obchod Vietnamců s opravdu hezkým a docela kvalitním oblečením, kde to není taková ta typická „hrabárna" na tržišti bez zkušebních kabinek, jak to dřív bývalo.

Technicko-administativní pracovník Zdeněk u Vietnamců nakupuje spíš spotřební a sezónní zboží:

Pokud jedu na dovolenou, tak koupim pár triček. Službu to udělá a na příští sezónu mohu mít nový. Obuv maximálně k vodě. Ostatní sortiment bot nestoji za moc. Většinou nic nevydrží. Jedinkrát jsem koupil k moři pantofle „lepší", vydržely akorát cestu v kufru, jednou jsem je natáhnul a rozpadly se. Dnes maximálně cross. Mám vyzkoušený, vydržely rok a to je nosim v práci denně. Jinak kvalitnější oblečení a obuv nakupuji v obchoďáku. Většinou ve slevách.

Čtyřiadvacetiletá servírka Anna sem tam i Vietnamce preferuje:

Vietnamci mi nevadí, pokud to zboží, oblečení, hezky vypadá, neváhám. Ono to kolikrát opravdu vydrží dýl, než ze značkového obchodu. Nedávno jsem si koupila baleríny v obchodu GATE a už tam mám žraloka. Ale jinak proti Vietnamcům nic nemám. Jak říkám, když to není cenově přepálené a vypadá to dobře, tak si u nich ráda nakoupím. Nenakupuji make-up a podobné věci, to si myslím, že je dost pochybné.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma