Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Lipografting: autotransplantace tuku

Lipografting: autotransplantace tuku
zdroj: tisková zpráva

Lipografting je moderní metoda autotransplantace tuku, která na většině špičkových pracovišť ve světe nahrazuje lipofilling.

Rozdíl mezi oběma metodami je v odběru, zpracování, ale hlavně v následné aplikaci tukové tkáně v důsledku čehož lze získat v podstatě trvalý efekt.  Nejprve je třeba tuk odebrat z dárcovského místa, což se provádí velmi šetrně tenkou kanylou a nízkým podtlakem jen pomocí injekční stříkačky. Následuje oddělení pro aplikaci vhodné střední vrstvy tuku buď prostou sedimentací anebo rychleji centrifugací. Takto oddělenou tukovou tkáň poté implantují velmi tenkými kanylami s tupým koncem v mnoha vrstvách a směrech (3D) tak, aby na jedno místo aplikovali co nejmenší shluk buněk, protože čím je přenesený štěp menší, tím lépe jím prorostou krevní cévy a tím větší šanci má na přežití.  Přeživší tkáň pak není odsouzena k odumření a následné vstřebání organismem.

Lipografting se může použít jako metoda volby všude tam, kde je potřeba  doplnit určitý objem tkáně ztracený procesem stárnutí, vrozeným podvývojem určité oblasti anebo vyplnit deformity vzniklé úrazem či předchozí operací. Velmi výrazně se uplatňuje v obličejové estetické chirurgii, je v podstatě jedinou metodou pro odstranění tmavých “kruhů” pod očima, vyplňuje hlubší vrásky, zvýrazňuje oblast lícních kostí, brady, zvětšení objem rtů či vyplnění propadlé tváře. Mimo oblast obličeje může pomoci zlepšit deformity vzniklé po liposukcích či zmírnit viditelnost vrásnění implantátu po augmentacích prsů anebo žilní kresbu a vrásky hřbetů rukou.

V poslední době se hodně  mluví o augmentacích prsů vlastním tukem. V podstatě se jedná o tutéž metodu avšak doplněnou o vytvoření “prostoru” pro přijetí většího objemu transplantátu pomocí podtlakových zvonů. Teprve další fází je vlastní operace, kdy transplantovanou tukovou tkáň lze obohatit kmenovými buňkami, jejichž separace je však stále velmi finančně náročná. 2 dny po operaci se začínají opět přikládat podtlakové zvony a celková doba jejich nošení je minimálně 6 týdnů, což nemusí být každému příjemné. Navíc tyto zvony se zatím na českém trhu neobjevují. Zvětšit objem prsů touto autotransplantací metodou lze o 1 - 2 čísla a udává se dlouhodobé udržení 90% originálního objemu.  Augmentace pomocí autotransplantace tuku se u nás zatím dělat nemůže, jelikož zatím nejsou v ČR zvony,které se přikládají po operaci.

Přenos vlastního tuku je poměrně  jednoduchá a bezpečná  metoda, při níž nehrozí riziko alergické reakce ani přenosu infekčního onemocnění, neboť dárcem i příjemcem je tatáž osoba, jedná se o autotransplantaci. Lze ji použít ve všech věkových skupinách u mužů i u žen, jedinou podmínkou je najít vhodné dárcovské místo pro odběr tuku, což může být problém u výrazně štíhlých osob. Pro dobrý výsledek v obličeji však často stačí velmi malé množství. Výsledek autotransplantace tuku záleží nejen na technicky dokonalém provedení, chirurgově zručnosti a jeho estetickém cítění, ale i na reakci organismu pacienta, kterou nelze nijak ovlivnit. Pokud dojde k výraznému vstřebání štěpu  zákrok lze snadno i několikrát opakovat.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma