Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Lepší než sex? (I. část)

Lepší než sex? (I. část)
zdroj: tisková zpráva

Jídlo patří k našemu životu stejně neodmyslitelně jako vzduch, který dýcháme.

Jídlo je pro nás nepostradatelné a doslova životně důležité. Existuje však mnoho způsobů, jak takové jídlo připravit. Většina z vás jistě potvrdí, že jídlo by mělo být v první řadě chutné a pokud možno také rychlé a nenáročné.

Současná doba na nás klade poměrně vysoké nároky; zaměstnání nám zabírá mnoho času, a tak chceme zbývající volno pochopitelně trávit jinak než jen upachtěným pobíháním kolem vařiče a hrnců. Jak tedy zkombinovat nedostatek času s přípravou dobrého jídla? Novým trendem, který tuto problematiku řeší, je takzvaná „pohodlná strava“ neboli convenience food.

Ústav zemědělských a potravinářských informací definuje „pohodlnou stravu“ jako „kompletní pokrm, který je komerčně zpracován tak, že vyžaduje od svého spotřebitele pouze minimum úprav“. Jde o polotovary, které mají různá stádia připravenosti: polotovary určené k tepelnému zpracování (například mražené kynuté knedlíky), polotovary, které stačí přelít horkou vodou (kupříkladu thajské rýžové nudle) nebo pokrm, který stačí pouze ohřát (předvařené těstoviny). Trend „pohodlné stravy“ zasáhl dokonce už i klasická řeznictví; stále větší počet lidí dává přednost samoobslužnému prodeji upraveného a pokud možno už i naloženého masa.

Nejpohodlnějším způsobem je však stravování v „rychlých“ restauracích (takzvaných „fast foodech“) nebo donáška jídla přímo do domu. V těchto případech totiž odpadá nejen pečlivé plánování nákupů až na několik dní dopředu, ale zároveň už si ani nemusíme lámat hlavu s tím, co dnes uvařit. Jsou tu však i nezanedbatelné nevýhody: zatímco doma můžeme na základě údajů na jednotlivých potravinách připravit zdravé jídlo, restaurace rychlého stravování nám informace o svých pokrmech neposkytnou. Nedozvíme se, jaký podíl tuku mělo jídlo, které jsme si objednali, ani nezjistíme, jaké další nepříznivé látky pro náš organismus námi zvolený pokrm obsahuje. Za zmínku stojí jistě i údaj, který se objevil v mezinárodním lékařském časopisu The Lancet: ti, kteří se tímto způsobem stravují nejméně dvakrát týdně, mají podle časopisu po patnácti letech o pět kilogramů více než lidé stravující se doma!

Kromě trendu convenience food neboli pohodlné stravy se však dostává ke slovu i takzvaná „funkční strava“ – functional food. Jde o potraviny, které kromě toho, že nás nasytí, mají především blahodárný vliv na naše zdraví. Ke stále rostoucí popularitě funkční stravy přispívají dvě skutečnosti: potravinářský průmysl hledá další a další cesty, jak zvyšovat své zisky, a především přibývá těch, kteří jsou ochotni za své zdraví a tudíž za zdravé potraviny zaplatit. Pulty v supermarketech nabízejí tedy ke spokojenosti zákazníka stále větší výběr a na trhu se tak daří jogurtům s probiotickými kulturami, rostlinným tukům s polynenasycenými mastnými kyselinami nebo potravinám se zvýšeným obsahem vlákniny či minerálů. Mnoho takových produktů vlastně částečně zastupuje nejrůznější léky; některé snižují cholesterol, jiné ozdravují střevní mikroflóru. Stručně řečeno, funkční strava má na naše zdraví prokazatelně pozitivní vliv. Vědci a odborníci na výživu však hodlají zajít ještě dál; v současné době pracují na tom, aby potraviny jednou chránily i naši imunitu a plnily zároveň očkovací funkci.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma