Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Lékárnička na hory

Lékárnička na hory
zdroj: tisková zpráva

Lékárnička na hory má své zvláštnosti: znáte je?

Nejen správný cestovatel a zálesák s sebou na své putování nosí alespoň základně vybavenou lékárničku. Pak ho totiž nepřekvapí ani úrazy (má náplasti, obvaz, šátek, dezinfekci, …), ani nachlazení či bolesti zubů (má léky proti bolesti a zánětu) či jiné karamboly, jako je třeba průjem či alergie. Chystáme-li se do hor, což se v zimě stává díky lyžování minimálně stejně často jako v létě, měli bychom si svou cestovní lékárničku doplnit o pomůcky, které pomohou zvládnout horská zdravotní specifika.

V zimě bývá zima. Tato „samozřejmost“ nabude na významu, především pokud se přihodí nějaký úraz. Čekání v mrazu na horskou službu, zvláště pokud je úraz provázen krvácením nebo ztrátou vědomí, zpříjemní alufólie, chránící před chladem. Sbalená se vejde do kapsy od bundy a dokáže i zachránit život. I na horách však někdy svítí slunce, a to až tak, že nás může spálit podobně jako v létě u moře. Proto se do lékárničky hodí i opalovací krém či tyčinka a krém na popáleniny, například s panthenolem.

Zimní měsíce přinášejí kvůli nízkým teplotám častější infekce dýchacích cest v podobě rýmy a nachlazení. Proti nim je vhodné mít léky proti kašli a na vykašlávání a kapky nebo sprej do nosu, alespoň na dezinfekci sliznic. Při lyžování nejsou žádnou výjimkou bolesti svalů a kloubů. Hodí se proto mít po ruce pružné obinadlo, zvláště pro případ podvrtnutí kolene či kotníku. Hlavně na delší a náročnější túry dál od civilizace se hodí přidat do lékárničky i dlahu. Na bolesti je dobré mít kromě léků v tabletách nebo prášku mast, krém nebo gel na namožené svalstvo a šlachy.  Ti, kteří pěstují vysokohorskou turistiku, skialpinismus či horolezectví a pohybují se na horách v extrémních podmínkách, by měli mít podle odborného serveru www.hojeni-ran.cz  lékárničku doplněnou ještě o další pomůcky, např. léky proti horské nemoci, antibiotika, ale také pomůcky k šití ran apod.

Jedete-li na hory s dětmi, nezapomeňte přibalit léky pro děti, zvláště proti bolestem a teplotě (abyste uprostřed noci na horské chatě marně nesháněli telefon na pohotovost a rolbu). Obecně se vyplatí přidat do lékárničky důležitá telefonní čísla a kartičku cestovního pojištění.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma