Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Květen a červen ve znamení alergií

Květen a červen ve znamení alergií
zdroj: tisková zpráva

Alergiemi na pyl z trav a obilí (což je kultivovaná tráva, takže jde prakticky o totéž) trpí v ČR přes 10% populace a právě květen a červen jsou měsíce, kdy se u nich projevuje nejvíc a jejich účinky také bývají nejnepříjemnější.

Působí neblaze zejména na nosní průduchy, projevují se značnou vodnatou sekrecí, či  masivním ucpáním nosních dírek.  Není tajemstvím, že alergici kromě výše zmiňovaných obtíží trpí i zvýšenou únavu, poklesem výkonnosti, poruchami spánku, jsou nesoustředění, podráždění.

Podceňované kýchání

Pokud je takto postižené dítě, nezaviněně se hůř učí, což se může u neléčeného malého pacienta projevit třeba zhoršením prospěchu. Bohužel mnozí účinky alergií podceňují, říkají, si, vždyť kýchání nebo plný nos, to nic není.

Neuvědomí si, že neléčené alergie mohou vyvolat další komplikace, zejména dechové obtíže či astma. Proto nedojde-li k uzdravení do několika dnů, obvyklých pro běžnou infekci, měl by pacient navštívit svého lékaře.

Ten ho pak odešle na speciální alergologické vyšetření. Nemusí se totiž jednat ani zdaleka jen o pyly, ale i o venkovní plísně, časté jsou i alergeny způsobené domácími mazlíčky - zejména jde morče, myši, kočky a další.

Látky a protilátky

Alergolog může nebolestivými kožními testy určit přepokládaný spouštěč, případně nechat udělat krevní rozbor v imunologické laboratoři k zjištění hladin protilátek. Alergie bývá často spojována s poruchami imunitního sytému, narušením obranyschopnosti.

Ono na tom něco je, vždyť jde vlastně o nadměrnou výrobu určitého typu látek a protilátek, ale to je lépe nechat na posouzení odborníkovi. Tím se dostáváme k  léčbě. Ta je sice obvykle poměrně snadná, bohužel ne vždy zcela uspokojivá.

V „sezóně“ se doporučuje brát jak preventivní léky, tlumící vznik a rozvoj příznaků, tak záchranné, zaměřené na již vzniklé obtíže. První by měly mít spíš místní charakter (nosní či oční kapky a spreje, inhalační preparáty), záchranné se většinou polykají (nejčastěji jde o tzv. antihistaminika).

Alergií jsou mraky

Je však třeba dát pozor na nadměrné používání dostupných preparátů bez  protialergické preventivní funkce! Mohou mít sice rychlý vliv a oteklá sliznice po nich splaskne, nicméně účinek je krátkodobý a při dlouhém podávání (nad 1 týden) dokonce škodlivý.

O používání čehokoli v tomto směru je vhodné poradit se lékařem. K dalším druhům alergií, které ovšem nemají souvislost s klimatem, jsou potravinové. Ty se nejčastěji projevují na kůži atopickým exémem či kopřivkou. K dalším příznakům patří zvracení, průjmy, bolesti břicha, krev ve stolici.

Může dojít až k  tzv. anafylaktickému šoku. Mezi jeho symptomy patří nevolnost, bolest na prsou, pocení (studený pot), točící se hlava a mžitky před očima a nakonec bezvědomí, zástava dechu i srdeční činnosti. Ten ovšem může vyvolat i bodnutí hmyzem. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma