Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Kreativní svět Anny: Šperky dělám takové, jaké bych sama ráda nosila

Kreativní svět Anny: Šperky dělám takové, jaké bych sama ráda nosila
Šperky | zdroj: http://www.fler.cz/

Má ráda jednoduché a čisté linie a na jejích špercích je to znát. Za sebou má dlouholetou kariéru filmové produkční. Teď už ale trochu zvolnila - díky tomu může ve své šperkařské dílně trávit téměř každý den. Kdo? Anna nebo také annaa.

Řekněte nám něco na úvod o sobě. Jak jste se dostala k tvoření?

Co o sobě říct. Nějak nevím, jak začít, takže jednoduše: Narodila jsem se a žiji v Praze, mám dospělého syna a dceru, čtyři vnoučata a už čtyřicet let stejného manžela.

Už od dětství jsem vyráběla kde co, ale nejvíc mě bavilo šití podle vlastních návrhů. Měla jsem sešity plné figur s extravagantními návrhy šatů a podle nich jsem šila ze všech dostupných materiálů vlastní modely. Nejdřív nedokonalé, ale později jsem se pouštěla i do sak a kabátů. Kabelky jsem si šila z kůže koupené v Řempu nebo ze starých kožených kabátů (na staré singrovce, elektrická Lada kůži nezvládla). Šperky z nerezu mi dělal můj kluk – dnes manžel. Postupem času jsem šila veškeré oblečení našim dětem a byla šťastná z obdivné reakce okolí.

Když jsem začala pracovat jako filmová produkční, na vlastní tvorbu nebyl vůbec čas. Ale nestěžuji si, je to úžasně zajímavá práce a při natáčení filmů jsem se dostala do prostředí, které bych jinak nepoznala. Při práci na dokumentech Heleny Třeštíkové jsem se dostala mezi narkomany, vězně, prostitutky, vědce, výtvarníky, herce a zpěváky, poznala jsem svět opery, zákulisí divadel, romskou komunitu (např. cyklus filmů Katka, René, Rozkoš bez rizika, Sladké století, Bára Basiková, Dagmar Pecková, Jsem žena orientovaná na ženy, Být Romem, Jan Potměšil, Rudolf II. a Praha a další). Jeden z filmů, které jsem dělala s americkou dokumentaristkou Zuzanou Justman, získal prestižní cenu Emmy. Našli byste mě i v titulcích celovečerních filmů, jako třeba Šakalí léta, Kolja, Báječná léta pod psa a jiných…  Byla to stresující a náročná práce, ale dělala jsem ji s nadšením a ráda. Ve filmové produkci pracuji stále, ale teď jen občas, a tak mám víc času na šperkaření, které je už léta mou velkou láskou.

Věnujete se tvorbě profesionálně? Kolik času jí věnujete?

Šperky pro sebe, dceru a kamarádky jsem vyráběla z různých materiálů už dávno, a tak, když se naskytla možnost pracovat se stříbrem, byla to pro mě výzva. Něco jsem si přečetla, na něco se zeptala, poprala se s technikou zpracování stříbra a postupně se mi více či méně začalo dařit realizovat své představy o šperku. Z opuštěného dětského pokoje se stala šperkařská dílna, a pokud to jde, pracuji v ní skoro každý den.

Řekněte nám něco o technice, kterou tvoříte. Proč to u vás vyhrála?

Tvořím impulzivně a o technice moc nepřemýšlím – někdy jsou mé šperky drsné, syrové a jindy mám chuť udělat jemné, něžně ženské náušnice. Když cítím, že by stříbru slušela patina, šperk patinuji a potom ještě brousím, aby vynikly struktury. Jindy udělám jednoduchý moderní design v čistém stříbře a baví mě to úplně stejně.

Popište nám typický průběh tvůrčího procesu, který vede ke vzniku nového výrobku.

Šperky si kreslím jen výjimečně nebo v hrubých rysech – veškeré nápady totiž přichází až v průběhu práce a velmi často vypadá konečné dílo úplně jinak, než jsem měla původně v úmyslu. Ale to mě právě baví nejvíc, někdy se totiž ze zdánlivě pokaženého kousku stříbra vyklube zajímavý šperk. Většinou si poskládám na stůl minerály, probírám se jimi a představuji si je zakomponované do šperku – někdy nápad vyskočí hned a někdy radši začnu dělat pořádek v nářadí, přerovnám stůl, krabičky se stříbrem, řetízky a minerály, a když mě nic nenapadá, jdu dělat něco úplně jiného. Jindy si vyřežu ze stříbra určitý tvar a ten potom dál zpracovávám podle fantazie - vrstvím, ohýbám, pájím, přikládám si různé tvary a dál zdokonaluji.

Čí názor je pro vás důležitý? Máte někoho takového?

Šperky dělám takové, jaké bych sama ráda nosila, které se mi líbí. Nejdůležitější jsou pro mě ale názory mých dětí. Syn je výtvarník a dcera, která je momentálně na mateřské dovolené, je také tvůrčí typ a jeden čas dělala vlastní stříbrné šperky (zde na Fleru NOA). Každý šperk z mých rukou projde jejich hodnocením – ať už ho vidí naživo, nebo na fotkách. Neméně důležité je ale hodnocení od mých zákaznic, komentáře a reakce kolegů na Fleru.

Doporučte Fler tvůrce, kterého máte ráda.

Na stránkách Fleru se pohybuji každý den a tak mám spoustu oblíbených autorů, ze všech oborů. Jenže vybrat jen některé je mi líto a všichni by se mi sem bohužel nevešli.

Kdybyste měla upozornit na jeden svůj výrobek z Fleru, který by to byl a proč?

Z poslední doby třeba na náušnice Celia. Jsou jednoduché svým pojetím a myslím, že jsou hezkou a zajímavou ozdobou ženy.

Nosíte své výrobky, nebo jste kovářova kobyla?

Své šperky nosím prakticky denně, to byl vlastně prvotní důvod, proč jsem je začala dělat – chtěla jsem mít něco podle svého vkusu. Ale mám i pár kousků od konkurence a nosím je ráda.

Čemu se ráda věnujete ve volném čase, když netvoříte?

Především rodině, svým dětem a čtyřem vnoučatům – trávím s nimi spoustu času a je to pro mě „omlazující kůra“, i když jsem potom unavená až hrůza. Všichni sportujeme, v zimě lyžujeme, během roku hrajeme tenis, občas kolo (i když poslední dobou už méně), cestujeme… Miluji plavání v moři, a tak trávíme letní dovolenou někde u moře - hlavně v Řecku, které mě nabije energií na celý rok.

Jak vypadá váš ideální den?

Nejšťastnější jsem, když mám kolem sebe své blízké… Když se sejdeme všichni na chalupě, užíváme si hezký den, kolem běhají vnoučata a psi… Když jdu na dlouhou procházku do přírody se synem a jeho třemi psy – boxerkami… Když si povídáme s dcerou… Takových dnů kdyby bylo víc…

Jaké máte pracovní plány pro příští týden a pro příští rok?

Jsem člověk, který příliš neplánuje a v mém věku už si dovoluji přepych nechat věci běžet tak, jak přichází. Takže příští týden budu pravděpodobně tvořit nějaké nové šperky a příští rok doufám také.

Podívejte se na celou tvorbu Anny zde www.fler.cz/annaa

Zdroje:
http://www.fler.cz/

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma