Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Káva TCHIBO: Kouzlo pražení

Káva TCHIBO: Kouzlo pražení
zdroj: tisková zpráva

Vedle New Yorku a Londýna je Hamburg jedním z největších dovozních přístavů kávy na světě a důležitou tranzitní stanicí pro odběratele zelené kávy v severní a východní Evropě. Aby si milovníci kávy mohli vychutnat co nejčerstvější aroma, praží se káva až v zemi dovozce.

Jedině žár ohně dokáže probudit k životu až 800 aromatických látek, které dřímají v každém jednotlivém zrnku. Doba a teplota pražení jsou jemnými nástroji, kterými lze řídit chuť kávy. Praží se především v bubnových pražicích strojích s vytápěnými kovovými stěnami, přičemž otáčivý pohyb bubnu zajišťuje, aby se zrnka rovnoměrně promísila i při delší době pražení. Při jiném postupu se rozvíří zrnka horkým plynem a praží se při vznášení. Tato metoda se nazývá pražení ve vířivé vrstvě a umožňuje krátkou až střední dobu pražení.

Pokud vnitřní teplota zrn překročí bod varu, buněčné stěny zrn se tlakem vodní páry a tlakem plynů, vznikajících při pražení, roztáhnou. Jejich objem se zvětší podle druhu o 50 až 100 %. Úbytkem vlhkosti ztrácejí 11 až 20 % své váhy a mění svou barvu ze zelené nebo stříbrošedé na typickou kávově hnědou. Teplo mění chemické složení zrna uvnitř. Vzniká až 1000 nových látek.

Víte, že...
• Ve společnosti Tchibo se praží každý druh kávy odděleně ve speciálních bubnových pražičkách nejčastěji po dobu od jedné a půl minuty do osmi minut a výjimečně i déle v závislosti na odrůdě a velikosti kávového zrna. Jen tak může každý druh kávy přispět svou nezaměnitelnou chutí a aromatem k šálku voňavé a chuťově vyvážené kávy.
• Pražení kávových zrn záleží také na typu kávy, která se z nich má vyrobit. Překapávaná káva potřebuje pouze krátké pražení, zatímco káva espreso se v průměru praží po dobu pěti až osmi minut, někdy dokonce až dvacet minut.  
• Upraženou kávu lze skladovat až dva roky, pokud je vakuově zabalená. Káva se nemůže zkazit, ale časem a hlavně za přístupu kyslíku ztrácí své aroma, a její vjemové kvality tak slábnou. Pro zajištění čerstvosti kávy Tchibo se opražená kávová zrna vždy zpracovávají a balí okamžitě.

Jakmile se dosáhne požadovaného stupně pražení, zchladí se zrna nejprve na sítu. Následně se vytvářejí směsi z různých druhů kávy, protože profil kávy se s každou sklizní mění. Mnoho druhů kávy navíc získává harmoničtější a kulatější chuť, pokud se doplní jinými, a nedostatky jednoho druhu se dají často vyrovnat přednostmi jiného druhu. Pouze špičková káva jednoho druhu chutná zpravidla lépe než směs.

I dnes je kombinování různých druhů aroma vysokým uměním a tajnou vědou. Dobrá směs je založena na vědomostech zkušeného kávoznalce a nese jeho osobní rukopis. Do prostor, v nichž směs vzniká, nemá přístup nikdo, kromě těchto mistrů. Jen ten nejlepší dokáže svým nosem, ústy a instinktem rozpoznat tajemství veškeré kávy na světě - dokonce odhalí ještě více, než by dokázal počítač v laboratoři. Dokáže určit odrůdu, zemi původu i plantáž a v případě, že má před sebou sáček jakékoli kávy,  okamžitě odhalí všechna její tajemství.

Víte, jak...
• odborník firmy Tchibo, pan Manuel Fliegel, degustuje kávu? Hned po pražení kávová zrnka rozemele ve svém speciálním mlýnku, čistším, než jsou „záda kávového zrnka“, jak se odborně  říká. Pak vloží osm gramů rozemleté kávy do porcelánového filtru a třikrát je přelije horkou vodou. Jen tímto způsobem, filtrační metodou Karlsbad, vystoupí na povrch čisté a nefalšované aroma.
• A jeho rada? „Při správné degustaci kávy ji musíte usrkávat, a to co nejhlučněji, poněvadž vzduch, který vdechujete spolu s kávou, dává do pohybu malé částečky, které utvářejí příchuť. Těch nejdůležitějších je 25, ale celkem existuje asi 800 jemných nuancí“, říká pan Fliegel, odborník a ředitel výrobních závodů Tchibo.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma