Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak na ženské záněty? Nejlépe prevencí

Jak na ženské záněty? Nejlépe prevencí
zdroj: tisková zpráva

Nejen léto je období, kdy ženy trápí vaginální záněty. Když zamíříte do sauny, bazénu nebo vířivky, jejich riziko se zvyšuje. Jaká jsou další rizika? Jak se jim vyhnout? Co dělat, pokud už se s potížemi potýkáte? Poradíme.

Vaginální zánět doprovázejí nepříjemné příznaky, jako je bolest, svědění, pálení či výtok. Záněty můžeme rozdělit podle jejich původce. O kvasinkové infekci neboli mykóze hovoříme při přemnožení kvasinek v pochvě. Způsobuje ji kvasinka Candida Albicans. Pokud dojde v pochvě k přemnožení bakterií, které jsou za normálních podmínek součástí zdravé poševní mikroflóry, může dojít k bakteriálnímu zánětu.

Zánět může vzniknout i při prochladnutí, mezi další příčiny patří také stres, který snižuje imunitu. Na co ještě si dát pozor?

Pozor na koupání a saunování

Teplé a vlhké prostředí vyhřívaných bazénů, saun a vířivek podporuje růst bakterií. Pobyt ve vodě představuje pro vaginální prostředí určité riziko, chladná voda sice k přemnožení bakterií nepřispívá, negativně však působí chlór. Vysoký obsah chloru totiž narušuje přirozené pH pochvy.

Hygiena – tak akorát

Pro prevenci zánětů je důležitá dostatečná hygiena, ani s tou by se to však nemělo přehánět. Nadměrná hygiena a zejména časté používání parfémovaných gelů a mýdel mohou naopak způsobit podráždění, obzvlášť pokud je vaše pokožka citlivá.

Ach, to oblékání

Úzké a těsné džíny nebo punčocháče nejsou nejlepší volbou pro letní oblékání. Dejte přednost bavlně před „syntetikou“ - kvalita materiálu oblečení hraje v prevenci vaginálních zánětů významnou roli.

Dobroty a přeslazené nápoje

Jak se říká, všeho s mírou – a to nejen kvůli štíhlé linii, nadměrná konzumace cukru je jedním z rizikových faktorů, které mohou vést k nepříjemnému zánětu.

Hormonální nerovnováha hraje svou roli

Hormonální antikoncepce či hormonální změny v těhotenství mají také vliv na poševní prostředí. Hladina ženského hormonu estrogenu a glykogenu v pochvě stoupá a s tím i riziko onemocnění vaginálním zánětem. Zejména těhotné ženy by kvůli možným komplikacím neměly příznaky zánětu podceňovat a vzniklé problémy konzultovat s lékařem.

Jak nepříjemnému zánětu předejít?

Základem prevence je udržet poševní prostředí zdravé, jedině tak může být chráněno proti vstupu vaginální infekce. V pochvě se běžně vyskytují různé typy bakterií, které jsou ve vzájemné rovnováze. Hlavním druhem bakterií, které tuto rovnováhu udržují, jsou laktobacily. Tyto bakterie zajišťují v pochvě kyselé prostředí, které brání v růstu choroboplodným mikroorganismům.

Léčba

Při léčbě zánětu je důležité především stanovit správnou diagnózu, nejlepším řešením je poradit se s vaším gynekologem. U lehčích případů často postačí lokální antimykotika v podobě vaginálních tablet či krémů. Pokud se jedná o bakteriální vaginózu, léčbu tvoří nejčastěji vaginální gely a případně antibiotika. Je důležité potíže správně doléčit, aby nedocházelo k jejich opakování. Další rady a informace najdete na webových stránkách: http://www.zenskezanety.cz/.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma