Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Dior Couture 2014: Nezvyk, drama a otazník

Dior Couture 2014: Nezvyk, drama a otazník
zdroj: www.iconiq.cz

V neděli odstartoval týden přehlídek haute couture v Paříži a mezi první kolekce patři i ta od Rafa Simonse pro módní dům Dior. Belgický návrhář přidal na prvcích, materiálech i dramatičnosti.

První haute couture kolekce Rafa Simonse vynesla módnímu domu Dior o 24 % více, než za rok 2011 ty od Billa Gayttena, náhradníka Johna Galliana. Stála za tím možná i touha vlastnit něco tak nového a čerstvého, co mělo v porovnání s do té doby Dior charakterizujícími teatrálními kreacemi i velkou sběratelskou hodnotu.

Ale Raf Simons už nesází na minimalismus a květiny, které zapojoval do svých prvních kolekcí. Jak bylo patrné už například v řadě Dior Resort 2014, přestává se bát vrstev, zběsilejších kombinací materiálů a úpravy klasické siluety „New Look“.

Dior Couture 2014 se třpytí, leskne, využívá efektu pruhů i strukturovaných materiálů. Je v ní tolik různorodých prvků (nebo spíše o tolik více různorodých prvků než dříve?). Ale přesto je kompaktní. Jednotlivé motivy na sebe navazují, prolínají se.

Ale postupně: Přehlídka začala denními komplety z materiálů čistě navrstvených tak, jak už jsme na to u Simonse zvyklí. Tvrdé střihy se ale postupně uvolnily a zamotaly, následujícím šatům ozdobeným knoflíky vzdušnost zůstala. A pak přišly zatím nejefektnější materiály, strukturované, lesklé s třásněmi a vzory. Širokou škálu textilu doplňuje například pruhovaně vypodšívkovaná kožešina, plisé, satén či jakýsi hrubý průhledný tyl. Se siluetou Belgičan hýbal, někde ji uvolnil, jindy zaškrtil pod koleny nebo v pase.

-Ema Janáčková, Iconiq.cz

VÍCE O MÓDĚ A ŽIVOTNÍM STYLU SE DOČTETE NA ICONIQ.CZ

Zdroje:
www.iconiq.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma