Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Co má společného Zac Efron a Matyáš Valenta? Karty Magic a závislost na nich!

Co má společného Zac Efron a Matyáš Valenta? Karty Magic a závislost na nich!
zdroj: tisková zpráva

Když před zhruba dvaceti lety vymyslel americký student Richard Garfield pravidla karetní hry Magic, určitě nepředpokládal, že vznikne nejen nová zábava, ale fenomén, ovlivňující celý svět.

Patnáctiletý milionář

Registrovaných hráčů je sedm milionů (amatérských až třikrát tolik) a bude jich víc, Magic se začíná stále víc prosazovat v Asii, zejména Japonsku nebo Číně. Každoročně se uskuteční čtyři velké turnaje, jsou něčím jako je Grand Slam v tenise, absolutním vrcholem pak je mistrovství světa, kde se hraje o celkovou dotaci ve výši 6 milionů korun, přičemž vítěz si odnese kolem 1, 5 milionu!

A třeba Julien Nuijten z Holandska, který před několika lety vyhrál šampionát jako vůbec nejmladší v historii (bylo mu 15) si za poslední dva roky vydělal neuvěřitelných deset milionů! Navíc mu díky umístění v žebříčku pořadatelé platí všechny cestovní výlohy - včetně ubytování v pětihvězdičkových hotelích, to není špatná brigádička!

Asi tak nebude od věci vysvětlit krátce princip. Spočívá v tom, že si hráč kupuje (či vymění) karty a z nich pak sestaví hrací balík, s kterým hraje proti soupeři. Oba mají dvacet životů, partie končí, když se poražený dostane na nulu. Prodávají se krabičky s různým počtem kusů, náhodně vybraných počítačem.

Jen pro chytré!

Kupec tedy nikdy neví, co se mu dostane do ruky, stává se, že v balení za stovku najde kartu s hodnotou až desetkrát vyšší! Tento způsob prodeje nepostrádá prvek napětí, je to jako loterie, v níž ale nelze prohrát, každou lze totiž nějak upotřebit.

Magic je dokonalou protiváhou bezduchých či násilných počítačových her, hráči musí mít strategické myšlení, aby byli bleskově schopni reagovat na nečekaný protivníkův tah. Proto ji tak často hrají studenti matematiky, informatiky - ale i jejich profesoři!

U nás mají navíc další plus v tom, že popisy toho, co která karta „umí“ jsou zásadně v angličtině, takže se tím děti zároveň učí tento jazyk.

Kromě toho naplno rozvíjí fantazii a představivost, ale pomáhá i navazovat přátelství, mladí hrají své turnaje v klubech či speciálních hernách. A i když jsme v titulku zmínili „závislost“ obou dětských hvězd, bylo to pochopitelně míněné v nadsázce, ta se totiž podle psychologů u kolektivních her, a tou Magic bezesporu je, vyskytuje jen zcela výjimečně….

Nejdražší karta světa!

Kromě hráčů existují i sběratelé, ti se rozdělují zhruba do dvou kategorií - jedni preferují karty cenné herními vlastnostmi, takže mohou svému majiteli pomoci vyhrát partii, druzí se zaměřují na jejich autory.

Grafické zpracování je totiž na vysoké úrovni, jde o velké umělecké dílo v malém provedení - také je kreslí nejlepší světoví výtvarníci. Ti svá díla vystavují na velkých turnajích, kde také své výtvory podepisují.

Pokud se sběrateli (i po několikahodinovém čekání) podaří předložit autorovi kartu, kterou vytvořil, má jistotu, že ji jeho autogram zhodnotil o desítky, možná i stovky procent! Podobně je na tom ten, kdo ukořistí autogram mistra světa či jiného slavného hráče. V obou případech jde o sběratelskou raritu, a ty jsou vždy žádané.

Některé jsou ovšem cenné i jen tak, bez podpisu, například Black Lotus, momentálně nejdražší karta světa vůbec, se během dvanácti let vyšplhala ze třiceti korun na dvě stě tisíc! U nás jí nemá víc než deset lidí, celkový počet majitelů se odhaduje na dvě stě! Magic jsou totiž přesně to, co znamená překlad tohoto slova v češtině - kouzlo. I proto mu podlehly dětské celebrity…

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma