Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Časté ženské trápení

Časté ženské trápení
zdroj: tisková zpráva

Ohlašuje se bolestmi břicha, bolestivými pocity při sexu a někdy ji provázejí i potíže s otěhotněním. Zmíněné příznaky jsou charakteristické pro nemoc zvanou endometrióza, která patří k nejčastějším gynekologickým onemocněním.

Zatoulané částečky
S endometriózou se seznámí téměř osmdesát procent žen v reprodukčním věku. Na svědomí ji přitom mají „zatoulané“ částečky děložní sliznice (endometria). Usadit se mohou na mnoha místech ženského těla – nejčastěji však ve vaječnících a vejcovodech, ale také v děložní svalovině, či pochvě. Ať už ale doputují kamkoliv, vždy mohou způsobit ženě nemalé zdravotní problémy. Příčinu vzniku endometriózy zatím lékaři neznají, a proto neexistuje ani prevence.

Varovné signály
Ženy, které onemocní endometriózou, si nejčastěji stěžují především na bolestivou menstruaci a bolesti v podbříšku. Občas však pacientky, a někdy i ambulantní gynekologové tyto první varovné příznaky podcení. Tak jako u jiných nemocí přitom platí, že čím dříve se začne s léčbou, tím bývá účinnější. V některých případech se osvědčuje hormonální blokáda vaječníku, jindy bývá však nezbytné chirurgické odstranění ložisek endometriózy. V případě neplodnosti se pak nabízejí metody asistované reprodukce. Endometrióza patří mezi civilizační choroby. A z velké části se na ní podílí současný způsob života ve vyspělých zemích.

Kde hledat pomoc?
Na webových stránkách www.endometrioza.cz. se dozvíte více nejen o vzniku této nemoci a jejích typických projevech, ale také o možnostech léčby. Naleznete zde i nejčastější otázky, které s touto chorobou souvisejí. A také e-mailovou adresu, kam můžete zaslat svůj vlastní dotaz. 

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma