Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Bydlíte zdravě? Vyzkoušejte si s námi malý test!

Bydlíte zdravě? Vyzkoušejte si s námi malý test!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Víte, že kvalita bydlení může mít vliv na vaše zdraví stejně jako zdravá výživa? Jste si jistí, že pro svůj domov děláte opravdu to nejlepší? Pokud ne, následující test vám pomůže nalézt odpověď!

Bydlíte zdravě? Vyzkoušejte si s námi malý test!

 Víte, že kvalita bydlení může mít vliv na vaše zdraví stejně jako zdravá výživa? Jste si jistí, že pro svůj domov děláte opravdu to nejlepší? Pokud ne, následující test vám pomůže nalézt odpověď!

 1.    Jaká je optimální vlhkost vzduchu v interiéru?

 a)   přibližně 60 %

b)   méně než 50 %

c)   více než 65 %

 Správná odpověď: a)

(Příliš vysoká nebo příliš nízká vlhkost vzduchu v interiéru je příčinou řady zdravotních komplikací. Vlhkost vzduchu pod 50 % způsobuje vysychání sliznic, pálení v krku, bolení hlavy a řadu dalších problémů. Naopak příliš vysoká vlhkost (nad 65 %) vytváří ideální prostředí pro růst plísní, jejichž spory se volně šíří po celém interiéru.)

Pro zdravý spánek je důležitá optimální vlhkost vzduchu v interiéru. zdroj: tisková zpráva

2.    Víte, kde v interiéru nejčastěji vznikají plísně?

a)   v blízkosti topných těles

b)   na porézních materiálech

c)   v místech tepelných mostů*

*Tepelné mosty jsou taková místa stavební konstrukce, kterými je umožněn zvýšený únik tepelné energie z interiéru do okolního prostředí.

Tento termovizní snímek neodhalil v místě ostění žádný tepelný most. Je příkladnou ukázkou precizního zdění z pórobetonu Ytong. zdroj: tisková zpráva

 Správná odpověď: c)

(Plísně potřebují ke svému životu vlhkost. V interiéru se proto vyskytují v místech s povrchovou teplotou nižší, než je teplota takzvaného rosného bodu (cca. 13 oC, ale pozor - čím je vnitřní vzduch vlhčí, tím je teplota rosného bodu vyšší!), tedy v místech s horší tepelnou izolací a v tzv. tepelných mostech (ostění u oken, vnitřní rohy a kouty, atd.). Zabránit podobnému problému můžete výběrem stavebních materiálů s nadstandardní tepelnou izolací .V případě komplikací a vad u dokončené stavby je řešením dodatečné zateplení problémových míst a snížení vlhkosti vnitřního vzduchu častým ručním nebo automatickým větráním (pozor na přesušení vzduchu!)

 3.    Víte, jaké stěny nejlépe regulují vlhkost vzduchu v interiéru?

 a)   stěny z pálených cihel

b)   stěny montovaných dřevostaveb

c)   pórobetonové zdivo

 Správná odpověď: c)

(O pórobetonu Ytong se někdy s trochou nadsázky říká, že dýchá. Jeho strukturu tvoří milióny pórů vzduchu. Zdivo díky tomu dokáže částečně absorbovat přebytečnou vlhkost z interiéru a opět ji uvolňovat v případě vzduchu nezdravě vysušeného. U domů, které nejsou vybaveny automatickým větracím systémem, tak může pórobetonové zdivo představovat velkou výhodu. Bez ohledu na to, zda jej použijete na obvodové stěny nebo na vnitřní zdivo a příčky.)

 4.    Na jaké světové strany by měl být orientován dům, aby prospíval psychice a zdraví obyvatel?

 a)   Hlavní obytné místnosti by měly směřovat na JV až JZ. Důležité je rozmístění místností vůči oslunění podle jejich účelu a užívání.

b)   Je jedno, na jakou stranu jsou místnosti a okna orientovány, hlavní jsou dostatečně velká okna.

c)   Jižní expozice přetěžuje organismus, většina obytných místností by měla směřovat k severu.

Správná odpověď: a)

(Dostatečné osvětlení i oslunění obytného prostoru je nezbytné pro spokojený a zdravý život člověka. I malý záblesk slunce v zimních měsících může odvrátit depresivní a chmurné stavy. Správná orientace domu může navíc ušetřit až 40% nákladů na jeho vytápění. Hlavní obytné místnosti by měly směřovat na jih, jihozápad nebo jihovýchod a měly by být dostatečně prosklené. Zvláštní důraz si v tomto směru zaslouží dětské a obývací pokoje nebo jídelny a pracovny.)

 5.    Jaká je nejlepší teplota v interiéru v letních vedrech?

 a)   stejná jako v zimě – kolem 21 oC

b)   přibližně o 5 - 10 oC nižší než venku, maximálně 26 oC

c)   co nejvyšší, aby organismus při přechodu z venku dovnitř nezaregistroval změny teplot

Správná odpověď: b)

 (Přílišné teplotní rozdíly mezi interiérem a exteriérem zatěžují organismus a jsou zdrojem častých onemocnění. Příliš vysoké teploty zase snižují pohodlí, výkon a koncentraci člověka. Ideální jsou byty a domy, které se obejdou bez klimatizace a samy dokážou regulovat vnější extrémní teploty.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma