Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Astma zhoršuje šance na otěhotnění

Astma zhoršuje šance na otěhotnění
Těhotná žena (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Podle nového dánského výzkumu má astma výrazný negativní účinek na schopnost ženy přijít do jiného stavu. Tím spíše pokud se jedná o ženu přes třicet let, která trpí středně silným nebo silným a neléčeným astmatem. Na svých stránkách o tom informoval informační server dr.dk.

Výzkum ukázal, že více než každá čtvrtá žena trpící astmatem se snaží o otěhotnění po dobu delší než jeden rok. Jedná-li se o ženy starší třiceti let, týkají se již problémy s početím každé třetí z nich. Z výsledků výzkumu rovněž vyplývá, že existuje přímá souvislost mezi tím, jak je astma silné, a tím, jak těžce je zasažena plodnost ženy. Vědecké vysvětlení, proč tomu takto je, však ještě nebylo publikováno.

Podle vědců je proto důležité, aby ženy, které si přejí otěhotnět, byly s astmatem léčeny. Tím se alespoň do jisté míry zmírní negativní dopady, které astma má na plodnost. Ženy, kterým je doporučena léčba astmatu během těhotenství, jsou však z tohoto kroku často znepokojené. Přesto je však podle lékařů lepší s předepsanou léčbou pokračovat a vyhnout se tak případným komplikacím během těhotenství. Vzhledem k tomu, že většina přípravků proti astmatu je aplikována inhalací přímo do dýchacích cest, do krevního oběhu se tyto látky dostávají jen v malém množství a riziko vedlejších účinků je proto velmi nízké.

Zdroje:
dr.dk

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma